Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Zmrazené jahody z Poľska, ktoré spôsobili hepatitídu, môžu byť aj v SR

Ilustračné foto. Foto: TASR

Medzi odberateľmi tohto tovaru figurovali popri 13 iných rakúskych veľkoobchodoch, dvoch nemocničných kuchyniach v alpskej republike, výrobcovi jedál z Talianska aj dva veľkoobchody zo Slovenska.

Viedeň/Štokholm 16. októbra (TASR) - Švédski a rakúski odborníci dospeli genetickým skúmaním vírusu spôsobujúceho hepatitídu typu A v oboch krajinách k záveru, že zdrojom infekčného ochorenia v oboch štátoch boli dovezené zmrazené jahody z Poľska.

Informáciu, ktorú priniesol odborný časopis Eurosurveillance, sprostredkovala v utorok tlačová agentúra APA.

Podľa nej sa pravdepodobne infikované produkty z Poľska mohli dostať cez dva veľkoobchody aj na Slovensko.

Vo Švédsku zaznamenali do 9. októbra 20 prípadov vírusového zápalu pečene typu A, pričom 17 z nich potvrdili laboratórne testy. Najmenej desiati z týchto pacientov konzumovali zmrazené jahody z Poľska.

V Rakúsku zaznamenali od júla 14 takýchto prípadov.

Vírusy spôsobujúce ochorenia vo Švédsku i v Rakúsku boli identické, konštatovali experti.

V Rakúsku napríklad zistili, že v ôsmich prípadoch pacienti konzumovali ryžu s jahodami s ingredienciami dovezenými istou veľkoobchodnou spoločnosťou z Poľska. Medzi odberateľmi tohto tovaru figurovali popri 13 iných rakúskych veľkoobchodoch, dvoch nemocničných kuchyniach v alpskej republike, výrobcovi jedál z Talianska aj dva veľkoobchody zo Slovenska. Názvy týchto firiem rakúska agentúra neuvádza.

V Rakúsku sa podarilo identifikovať 90 podnikov ako nákupcov tovaru, šesť reštaurácií a kaviarní spájajú zodpovední s celkove ôsmimi ochoreniami.

Rakúsky importér žiadal od výrobcov v súvislosti s ďalšou dodávkou na sklonku roka 2018 už certifikát, že tovar neobsahuje vírusy hepatitídy typu A.

Proti hepatitíde typu A, ktorá vo väčšine prípadov neprináša komplikácie, aj keď ide o nepríjemné ochorenie šíriace sa napríklad prostredníctvom kontaminovanej vody alebo potravín, jestvuje očkovanie, ktoré je najspoľahlivejším spôsobom ochrany proti tejto chorobe. V našom regióne sa vyskytuje najčastejšie po pobyte občanov v rizikových oblastiach.