Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

ZMOS: Jednotný model pre medziobecnú spoluprácu neexistuje

Na archívnej snímke Michal Kaliňák. Foto: TASR - Milan Kapusta

Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska naformulovali analytické východiská potenciálu a podpory medziobecnej spolupráce.

Bratislava 11. februára (TASR) – Piliermi rozvoja medzioobecnej i cezhraničnej spolupráce sú princípy zdieľanej samosprávy, ktoré sú identické s princípmi zdieľanej ekonomiky, podpora funkčnej integrácie, ktorá neohrozuje samosprávnu identitu obcí, a takisto budovanie dôvery založenej na filozofii, že využívať spoločne je viac ako vlastniť. Konštatujú to predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktorí naformulovali analytické východiská potenciálu a podpory medziobecnej spolupráce. Dokument je ďalší strategický materiál pre formulovanie tzv. Nového komunálneho manažmentu.

Hovorca združenia Michal Kaliňák v súvislosti so všeobecne platnými princípmi upozornil, že konkrétne medziobecná a cezhraničná sa formuje na základe heterogénnych interných aj externých podmienok a aj podľa diferencovaných vzťahov samotných aktérov spolupráce. "Model, ktorý sa osvedčil v jednom regióne, nemusí fungovať v inom. Náš nelegislatívny materiál ponúka vhodné východiská, kam sa môžu samosprávy pri spolupráci uberať, aké majú možnosti a ktorý uhol pohľadu je vhodné využiť v rámci umocnenia a ďalšieho rozšírenia konkrétnej medziobecnej spolupráce," priblížil Kaliňák.

Zdôraznil, že práve spolupráca medzi samosprávami vytvára predpoklady na efektívnejšie riešenie mnohých problémov, ktoré súvisia jednak s obmedzenosťou obecných rozpočtov samospráv, ale veľakrát aj s nedostatočnou personálnou kapacitou. "Základom riešenia mnohých načrtnutých problémov sú kvalitné ľudské zdroje, ktoré dokážu prípadné synergické efekty medziobecnej a cezhraničnej spolupráce efektívne zužitkovať v svojej každodennej agende, ktorú zastávajú," skonštatoval hovorca ZMOS-u.

Dokument združenia definuje potenciál medziobecnej spolupráce vo viacerých oblastiach, napríklad prostredníctvom podpory a rozvoja regionálnej produkcie, intenzívnej kooperácie v oblasti cestovného ruchu či využívaní smart riešení. Materiál uvádza prehľad nástrojov a podporných mechanizmov vrátane komentárov k ich aplikácii.

Spracovaný dokument je súčasťou aktivít Združenia miest a obcí Slovenska v rámci národného projektu s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy.