Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS: Väčšina samospráv realizuje zimnú údržbu vo vlastnej réžii

Na snímke odhŕňač odpratáva sneh, ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa zistení Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) tak robí 78,6 percenta samospráv.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Väčšina slovenských miest a obcí vykonáva zimnú údržbu komunikácií a verejných priestranstiev vo vlastnej réžii. Podľa zistení Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) tak robí 78,6 percenta samospráv. Ďalších 11,8 percenta má na to mestskú firmu a 6,6 percenta využíva zmluvu s externou spoločnosťou, zvyšok samospráv zabezpečuje zimnú údržbu inou formou podľa vlastného uváženia.

Hovorca ZMOS Michal Kaliňák pripomína, že zimnú údržbu upravujú mestá a obce vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach (VZN) týkajúcich sa zabezpečenia čistoty a poriadku. "VZN upravuje pojmy ako verejné priestranstvo, čistenie komunikácií, zjazdnosť a schodnosť komunikácií, zhŕňanie, pluhovanie, odvoz snehu zo zasnežených plôch, ale napríklad i používanie posypových materiálov,“ pripomenul Kaliňák poukazujúc na to, že niektoré samosprávy napríklad zakazujú používanie chemickej soli na cestách a chodníkoch v súvislosti s ochranou životného prostredia.

Z príslušného VZN vyplývajú povinnosti pre vlastníkov i správcov nehnuteľností a k nim patriacich chodníkov, ktoré je potrebné vyčistiť od snehu a ľadu. "Vlastník, nájomca, užívateľ alebo správca je povinný zbavovať chodníky snehu a poľadovice aj viackrát za deň, pri odstraňovaní a hromadení snehu je potrebné dbať na to, aby boli uvoľnené priechody pre chodcov, vjazdy a vstupy do budov, plochy potrebné na nakladanie a vykladanie tovaru, odvoz komunálneho odpadu a podobne,“ upozornil hovorca ZMOS-u.

Dodal, že vo VZN samosprávy určujú aj čas, do ktorého je potrebné chodníky očistiť od snehu alebo poľadovice, ktorá sa môže vytvoriť v nočných hodinách. 

V Dolnom Kubíne sú na sneh pripravení, chodníky sa budú čistiť aj ručne


Z dolnokubínskych ulíc budú tento rok sneh a ľad odstraňovať dva sypače ciest, jeden sypač chodníkov, päť traktorov s radlicou, dva malotraktory s radlicou, dve nákladné vozidlá na odvoz snehu a dva nakladače. V skladoch Technických služieb mesta Dolný Kubín sa momentálne nachádza aj dostatočná zásoba posypového materiálu prichystaného na nadchádzajúce obdobie.

„Na tohtoročnú zimnú údržbu sme pripravení primerane našim podmienkam,“ povedal pre TASR konateľ Technických služieb v Dolnom Kubíne Pavol Heško, ktorý dodal, že budú sneh nielen odhŕňať, ale po dohode s mestom aj odvážať. O údržbu 45 kilometrov ciest a 30 kilometrov chodníkov sa bude túto zimu starať približne 30 pracovníkov služieb.

Radnica plánuje na viacerých miestach v meste na ručné čistenie chodníkov a schodísk použiť aj pracovníkov prostredníctvom úradu práce, sociálnych veci a rodiny. „Keďže nám ide hlavne o bezpečnosť občanov, sme pripravení využiť pracovníkov verejnoprospešných prác na odstránenie ľadu a snehu z komunikácií,“ doplnil vedúci odboru dopravy, miestneho hospodárstva a cestovného ruchu na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne Miroslav Kosmeľ.

Podľa šéfa Technických služieb najčastejšie robia pracovníkom pri zimnej údržbe problémy autá, ktoré sú zle zaparkované alebo dlhodobo stoja na jednom mieste. „Preto by som rád požiadal všetkých vodičov o ohľaduplnosť hlavne pri parkovaní vozidiel, aby nevytvárali prekážku pri zimnej údržbe a aby viac využívali parkovanie vo svojich garážach,“ uzavrel.