Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZMOS: Prejavy násilia voči samosprávam nemožno ospravedlniť

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora. Foto: TASR - Martin Baumann

ZMOS bude podľa jeho slov diskutovať prostredníctvom svojich zástupcov aj na úrovni Európskeho výboru regiónov a ďalších európskych inštitúcií, ako predchádzať vzniku takýmto podobným situáciám.

Bratislava 21. januára (TASR) – Tragická udalosť z poľského mesta Gdansk a násilná smrť tamojšieho starostu Pawla Adamovicza je ťažkým úderom pre miestnu územnú samosprávu i demokraciu v Poľsku, ako aj v celej spoločnej Európe. Uviedol to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora v sústrastnom liste, ktorý adresoval partnerskej strešnej organizácii miest a obcí v Poľskej republike.

"Nikdy, nikým a ničím sa takéto činy nedajú ospravedlniť. A ľudsky to nie je možné pochopiť, akceptovať, ani sa s tým vyrovnať,“ zdôraznil Sýkora, ktorý poukazuje na to, že osobné útoky, rôzne prejavy násilia a nevyberané zásahy do rozhodovacej činnosti miestnej územnej samosprávy sa stávajú stále častejšími. "Práve uvedená tragická udalosť by mala byť výzvou nielen pre samosprávu miest a obcí, ale pre celú spoločnosť na verejnú diskusiu o spôsobe presadzovania a ochrany základných ľudských hodnôt v našej spoločnosti," dodal predseda ZMOS.

Pripomenul, že aj na Slovensku sa ojedinele prejavujú osobné útoky i zastrašovania smerujúce k primátorom, starostom aj členom zastupiteľstiev. "Vôbec nie je dôležité, aký je počet takýchto útokov, ale princíp, podľa ktorého nemôžeme pripustiť, aby volené orgány miest a obcí boli terčom fyzických útokov či vyhrážok smerujúcich k ohrozeniu ich života či zdravia, resp. ich blízkych,“ zdôraznil Michal Sýkora.

ZMOS preto bude podľa jeho slov diskutovať prostredníctvom svojich zástupcov aj na úrovni Európskeho výboru regiónov a ďalších európskych inštitúcií, ako predchádzať vzniku takýmto podobným situáciám.

K smrteľnému útoku na starostu Gdanska došlo 14. januára počas záverečného večera charitatívnej akcie Veľký orchester vianočnej pomoci. Ide o nadáciu, ktorá od roku 1993 vyberá peniaze na nákup zdravotníckych zariadení určených predovšetkým deťom. Adamovicza napadol a bodol nožom do srdca psychicky labilný muž, v minulosti viackrát súdne trestaný.

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už po šiesty raz. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborovej organizácie Solidarita, ktorá vznikla v gdanských lodeniciach a viedol ju Lech Walęsa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám.