Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Zlúčenie tajných vojenských služieb je len fasáda, tvrdí M. Fedor

Na snímke poslanec NR SR za SDKÚ-DS Martin Fedor. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa návrhu rezortu obrany vojenská rozviedka a kontrarozviedka by po novom mali fungovať pod názvom Vojenské spravodajstvo.

Bratislava 24. mája (TASR) - Zlúčenie vojenských spravodajských služieb je len fasáda. Tvrdí to podpredseda SDKÚ-DS a niekdajší minister obrany Martin Fedor v súvislosti so zámerom vlády zlúčiť Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) a Vojenskú spravodajskú službu (VSS) od 1. januára 2013 ešte pred stanovením úloh a cieľov spojenej služby.

"Nechce sa mi veriť, že vláda chce túto narýchlo spravenú fasádu vydávať za plnenie svojho programového vyhlásenia," uviedol Fedor na margo návrhu zákona, ktorý Ministerstvo obrany SR poslalo do medzirezortného pripomienkového konania. "Pravdepodobne som bol jeden z prvých politikov, ktorý sa dlhodobo prihováral za zlúčenie dvoch vojenských spravodajských služieb. Ani z opozičnej poslaneckej lavice nemám problém vládu za tento zámer pochváliť. Ale postaviť reformu na tom, že namiesto dvoch riaditeľov bude jeden, to považujem za zlý vtip alebo za priehľadný trik," podotkol Fedor.

Podľa poslanca, ktorý je predsedom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, vláda má najskôr povedať, ktoré úlohy a ciele má "integrované" vojenské spravodajstvo plniť, a tiež odstrániť duplicity s činnosťou SIS a až potom sa púšťať do organizačných zmien. "Všetky služby fungujú podľa zastaraných zákonov. Aby pracovali efektívnejšie, a o to predsa má ísť, musia byť nanovo a presnejšie definované ciele a úlohy. Takto to vyzerá, že formálnym spojením vojenských spravodajských služieb sa majú akurát zakryť rozsiahle organizačné a personálne zmeny, ktoré tam zrejme plánujú, ale ktorých odôvodnenosť a skutočný motív nepozná ani len bezpečnostná komunita," upozornil Fedor.

Opozičný poslanec tiež zdôraznil, že takýmto formálnym zlúčením vláda neplní ani literu svojho vlastného programového vyhlásenia. "Kritizoval som Programové vyhlásenie vlády za to, že sa v ňom zlučovanie vojenského spravodajstva odôvodňuje snahou o vyššiu dôveryhodnosť služieb a o elimináciu úniku utajovaných skutočností. Myslím, že tá ambícia mala byť oveľa vyššia. Ale nikto predsa nemôže myslieť vážne, že premenovanie utajovaných skutočností v zákone a jedna riaditeľská stolička namiesto dvoch môžu vyriešiť niečo podstatné. Budem sa ministra obrany pýtať, čo sa skrýva za fasádou tohto zákona a čo vlastne plánuje ďalej," dodal Fedor.

Podľa návrhu rezortu obrany vojenská rozviedka a kontrarozviedka by po novom mali fungovať pod názvom Vojenské spravodajstvo. Hlavným cieľom zlúčenia je podľa ministerstva predísť únikom utajovaných materiálov a zlepšiť kontrolu činnosti tajných služieb. Novela má tiež zabezpečiť rast dôveryhodnosti tajnej služby. Tá bola poznačená napríklad medializovanou kauzou odpočúvania novinárov. Vtedajší minister obrany Ľubomír Galko (SaS) musel opustiť svoju stoličku vo vládnom kabinete pre podozrenia o neopodstatnenom nasadení odpočúvania na novinárov denníka Pravda a vtedajšieho generálneho riaditeľa TA3 Michala Gučíka.