Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Žitňanská v EP riešila problémy zdravotne postihnutých a zamestnanosti

Jana Žitňanská Foto: TASR/Štefan Puškáš

Taktiež sa venovala s jej tímom téme nezamestnanosti mladých a smernici o dostupnosti tovarov a služieb.

Štrasburg/Bratislava 28. júla (TASR) – Ako členka Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci a Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť sa europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) venovala dominantne témam, ktoré sa týkali uvedených oblastí: "Bol to napríklad EURES, portál, vďaka ktorému je možné nájsť si lepšie zamestnanie v zahraničí. Tu som sa obzvlášť snažila o to, aby aj ľudia so zdravotným postihnutím mali možnosť vycestovať, nájsť si prácu v inom členskom štáte, pretože si myslím, že ak hovoríme o jednotnom trhu, tak ten má platiť pre všetkých, nielen pre zdravých ľudí, ale aj pre ľudí so zdravotným postihnutím." Pre TASR to uviedla počas júlovej plenárnej schôdze Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Taktiež sa venovala s jej tímom téme nezamestnanosti mladých a smernici o dostupnosti tovarov a služieb. "Opäť je to téma, ktorá sa možno na prvý pohľad týka len ľudí so zdravotným postihnutím, ale som presvedčená o tom, že len čo všetky tovary a služby budú dostupné pre týchto ľudí so zdravotným postihnutím, tak budú dostupné v skutočnosti aj pre nás všetkých, pretože občas aj my máme možno nejaké dočasné znevýhodnenie, sme chorí," spresnila.

Súčasťou jej agendy bola aj ochrana maloletých pred nevhodným obsahom v elektronických médiách. "Túto tému dlhodobo sledujem aj na Slovensku a myslím si, že niekedy to, čo sa vysiela v televíziách, nie je celkom vhodné pre deti, respektíve narúša ľudskú dôstojnosť,” konštatovala.

V audiovizuálnej smernici sa zamerala okrem uvedenej ochrany aj na lepšiu prístupnosť audiovizuálneho obsahu pre osoby so zdravotným postihnutím.

"No a koncom tohto štvrtého roku pôsobenia v EP sa mi podarilo presadiť správu, ktorá hovorí o tom, aby ľudia, ktorí sú po úraze, alebo po dlhšej práceneschopnosti, sa mohli naspäť vrátiť do práce. Som presvedčená, že tento súbor opatrení a návrhov, ktoré vlastne tvoria obsah správy, reálne pomôže aj ľuďom na Slovensku," uzavrela. Žitňanská bola hlavnou spravodajkyňou Správy o spôsoboch opätovného začlenenia pracovníkov, ktorí sa zotavujú z úrazu a choroby, do kvalitného zamestnania.



K prvému júlu vypracovala 41 spravodajských správ a stanovísk, 600 pozmeňovacích návrhov, 178 ľudsko-právnych uznesení, 208 písomných vysvetlení hlasovania a 66 parlamentných otázok.

Momentálne nevedela presne zodpovedať otázku TASR kde sa vidí po budúcoročných voľbách do EP. "V tejto chvíli je veľmi ťažké povedať, čo bude po voľbách, pretože, samozrejme, voliči rozhodujú. Určite sa chcem venovať téme ľudí so zdravotným postihnutím aj naďalej a v tejto chvíli zvažujem, že akým spôsobom," dodala.

V roku 2016, keď TASR oslovila všetkých europoslancov v polčase ich mandátu, Žitňanská už v tom čase avizovala podporu zamestnanosti mladých, prípravu novej podoby portálu EURES, zasadzovala sa o to, aby sa Slovensko zapojilo do pilotného projektu európskeho preukazu zdravotného poistenia a iniciovala zvýšenie zdrojov pre asistentov učiteľa.

Je poslankyňou a členkou predsedníctva za frakciu Európski konzervatívci a reformisti. Zároveň je podpredsedníčkou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť, členkou Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, Delegácie pre vzťahy s krajinami Maghrebu a Zväzom arabského Maghrebu a Delegácie pri Parlamentnom zhromaždení Únie pre Stredozemie.