Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Projekt Smart Patients má vychovať inteligentných pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt má tiež poskytnúť praktickú podporu, ktorá umožní pacientom včas odhaliť zdravotné problémy.

Bratislava 19. júla (TASR) – Na posilnenie postavenia občanov a zaradenie pacientov do centra systému zdravotnej starostlivosti sa zameriava projekt Smart Patients. Ten predstavuje stratégiu Európskej únie (EÚ) v oblasti zvyšovania povedomia o zdraví.

"Cieľom projektu Smart Patients je pomôcť ľuďom získať sebadôveru a schopnosť zlepšovať svoje zdravie a zapojiť sa do systému zdravotnej starostlivosti s lepšími vedomosťami a schopnosťami," uvádza sa v správe o zvýšení zdravotnej gramotnosti.

Projekt má tiež poskytnúť praktickú podporu, ktorá umožní pacientom včas odhaliť zdravotné problémy. Okrem toho vytvára internetovú platformu a mobilné aplikácie na preventívnu zdravotnú starostlivosť. Snahou projektu je vysvetliť medicínske pojmy, aby boli zrozumiteľné laickej verejnosti.

Výchova inteligentného pacienta spočíva i v uvedomení si toho, že o zdravie sa nemožno starať len zásahom lekárov, ale vo veľkej miere sa odvíja od životného štýlu či sociálnych a ekonomických faktorov, pripomína projekt.

Partnerom projektu pre Slovensko je občianske združenie Qualed.