Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Porucha štítnej žľazy môže spôsobiť problémy so srdcom i otehotnením

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príznaky tohto ochorenia sú často nejednoznačné. Prejavujú sa ako únava, problémy so spánkom, kožou, zhoršenou koncentráciou.

Bratislava 29. mája (TASR) - Hormóny štítnej žľazy vplývajú na rast a obnovu tkanív, zasahujú do premeny cukrov, tukov, bielkovín. Ovplyvňujú dýchací systém i hospodárenie tela s vodou a soľami.

Ak je činnosť štítnej žľazy či jej tvar narušený, človeku spôsobuje komplikácie. A omnoho vážnejšie, než si bežný človek myslí, upozorňujú odborníci počas prebiehajúceho Medzinárodného týždňa povedomia o štítnej žľaze.

"Porucha štítnej žľazy môže spôsobiť problémy so srdcom, s otehotnením, ale aj s duševným zdravím," povedala endokrinologička Dagmar Prokešová. Takisto môže dôjsť k problémom s krvným tlakom či metabolickým komplikáciám.

Príznaky tohto ochorenia sú často nejednoznačné. Prejavujú sa ako únava, problémy so spánkom, kožou, zhoršenou koncentráciou. Tiež priberaním, potením, zmenou hlasu. Ochorenie môže signalizovať i búšenie srdca, pocit chladu, mierne vystúpené oči.

Nerozpoznaná porucha štítnej žľazy najmä v tehotenstve je podľa Prokešovej veľmi nebezpečná. "Pretože najmä zo začiatku je plod pri dozrievaní tkanív a centrálnej nervovej sústavy vrátane mozgu odkázaný výhradne na hormóny matky," uviedla. Keby sa porucha u tehotnej ženy nerozpoznala, mohlo by dôjsť k fyzickému či mentálnemu poškodeniu dieťaťa.

Aj preto sa podľa Prokešovej presadil skríning tehotných žien. "Každá je automaticky vyšetrená na funkciu štítnej žľazy a ak sa zistí problém, dostane sa do rúk endokrinológa," vysvetlila. Testy na funkciu štítnej žľazy sa robia i u každého novonarodeného dieťaťa.

Liečba štítnej žľazy je podľa lekárov pomerne nenáročná. Pri príznakoch by mali pacienti požiadať svojho všeobecného lekára o vyšetrenie krvi na zistenie hormónov štítnej žľazy. "Ak krvný test preukáže, že sú mimo normy, treba ísť k špecialistovi," povedala Prokešová s tým, že čím skôr sa začne liečba, tým väčšia je šanca na jej úspech a na zabránenie rozvoja ďalších problémov.