Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Peľová sezóna je na konci, potrápia už len spóry plesní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hygienici tak ohlasujú pomalý koniec peľovej sezóny 2020, upozornili však na pretrvávajúci výskyt spór plesní.

Banská Bystrica 4. októbra (TASR) – V uplynulých dňoch sa na Slovensku vyskytovali celkovo nízke koncentrácie peľu v ovzduší. Pre toto obdobie najvýznamnejší alergén - invázna ambrózia - dosahuje alergologicky významné koncentrácie len ojedinele. Alergikov však môžu stále potrápiť spóry plesní, informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Peľ paliny, tráv aj slabo alergizujúcej pŕhľavy sa vyskytoval v ovzduší len ojedinele, v alergologicky nevýznamných koncentráciách. Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie zachytila monitorovacia stanica v Bratislave a Nitre,“ priblížila Tolnayová s tým, že nízke koncentrácie dosahujú aj koncentrácie peľu chmeľu, astrovitých či mrlíkovitých rastlín a skorocelu.

Hygienici tak ohlasujú pomalý koniec peľovej sezóny 2020, upozornili však na pretrvávajúci výskyt spór plesní. „Denné koncentrácie v ovzduší majú klesajúcu tendenciu, ale na väčšine územia Slovenska sa vyskytnú v senzibilizujúcich množstvách,“ dodala Tolnayová.