Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lekárnikom sa zmeny v pohotovostiach nepáčia,hovoria o protiústavnosti

Ilustračné foto.Foto: TASR

Naopak, za pozitívum považujú otvorenie otázky o miere zodpovednosti a kompetencií pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti.

Bratislava 16. mája (TASR) - Zavedenie fungovania pohotovostných lekární v každom okrese, ktoré v stredu odobril parlament, považuje Slovenská lekárnická komora (SLeK) za protiústavné. Ako poukazuje jej prezident Ondrej Sukeľ, lekárnikom službu nikto nezaplatí.

"Na rozdiel od ostatných profesií, ktoré vo verejnom záujme zabezpečujú dostupnosť svojich služieb mimo „štandardnej“ pracovnej doby - lekári, zdravotné sestry, hasiči, záchranári,...ostáva zabezpečenie liekov jedinou nezaplatenou službou. Takúto legislatívnu úpravu považujeme za protiústavnú," povedal Sukeľ.

Naopak, za pozitívum považuje otvorenie otázky o miere zodpovednosti a kompetencií pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti. "Posledné desaťročie, ktoré prinieslo nárast obchodných praktík v lekárňach, devalvovalo prácu farmaceutov a spoločenský význam lieku ako terapeutického nástroja," poznamenal.

Potenciál novely zákona považuje však za nevyužitý. "Veríme, že Ministerstvo zdravotníctva SR bude pokračovať v nastolenej forme odbornej diskusie a vyhne sa neuváženým rozhodnutiam a komentárom smerom k farmaceutom," zhrnul Sukeľ.


Novela zákona o liekoch, ktorú v stredu 103 hlasmi schválil parlament, prináša povinnosť, aby v každom okrese fungovala minimálne jedna pohotovostná lekáreň. Otvorená má byť do 22.30 h. Lekárne tak majú byť k dispozícii o pol hodinu dlhšie, ako budú otvorené ambulantné pohotovosti. Ministerstvo zdravotníctva pôvodne navrhovalo, aby mali lekárne pohotovosť do 22.00 h. Poslanci však odobrili aj pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer-SD), ktorý tento čas predĺžil ešte o pol hodinu.

Legislatívna zmena upravuje aj zriaďovanie verejných lekární. Svoje pôvodné plány však ministerstvo zmenilo a laici tak budú môcť viesť lekárne aj naďalej. Najprv uvažovalo nad tým, že by ich viedli iba farmaceuti.

Novela zákona by v prípade súhlasného stanoviska prezidenta mala platiť od 15. júna.