Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Drogy sa netýkajú len marginalizovaných skupín, upozorňujú odborníci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ich zneužívanie a obchodovanie s nimi sa už totiž stalo globálnym problémom, ktorý prerástol aj v našej krajine do celospoločenských rozmerov.

Predná Hora 25. júna (TASR) – Škodlivé užívanie a závislosť od drog sa netýka len marginalizovaných skupín obyvateľstva, nakoľko ich zneužívanie a obchodovanie s nimi sa už stalo globálnym problémom, ktorý prerástol aj v našej krajine do celospoločenských rozmerov. V súvislosti s Medzinárodným dňom proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, ktorý pripadá na 26. jún, na to upozorňujú pracovníci Odborného liečebného ústavu psychiatrického (OLÚP), n. o., Predná Hora v okrese Revúca.

„Veľmi nebezpečné pre užívateľov sú takzvané novodobé syntetické drogy, ktorých výrobcovia pružne menia ich chemické zloženie a pre nedostatočnú legislatívu je možné uvádzať na čierny trh vždy nové látky s psychoaktívnymi účinkami. V biologickom materiáli je ťažké ich dokázať, pretože vývoj testov na ich dôkaz zaostáva za produkciou týchto drog,“ priblížila pre TASR Janka Kvetková, námestníčka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť OLÚP.

Ako pokračovala, nie je možné ani zakázať ich užívanie, pretože sú podľa zákona tri roky zaradené medzi takzvané rizikové látky. „Až keď sa po troch rokoch preukáže, že majú psychoaktívne účinky, sú zaradené medzi omamné a psychotropné látky,“ dodala.

Za obzvlášť nebezpečné považuje užívanie alkoholu a drog pred vedením motorových vozidiel. V tejto oblasti je podľa nej potrebné zaviesť účinnejšie opatrenia. „Vodiči pod vplyvom alkoholu a drog ohrozujú ostatných svojou zníženou spôsobilosťou na vedenie vozidla. Títo ľudia bez účinných preventívnych, ale aj represívnych opatrení nezmenia svoje správanie, pretože sú väčšinou závislí,“ upozornila Kvetková, podľa ktorej je závislosť choroba, a nie zlozvyk. „Preto nemôžeme očakávať, že si s ňou poradia sami bez odbornej pomoci a celospoločenského tlaku,“ zakončila.

OLÚP je špecializovanou nemocnicou s viac ako 45-ročnými skúsenosťami v poskytovaní zdravotnej starostlivosti v oblasti liečby závislosti všetkých druhov a liečby psychických porúch. Ročne ju absolvuje viac než 900 pacientov. Zariadenie ako prvé na Slovensku začalo vykonávať vyšetrenie karbohydrát-deficientného transferínu (CDT) - markeru konzumácie alkoholu, ktorý významne pomáha v diagnostike závislosti u vodičov, ktorí viedli vozidlo pod vplyvom alkoholu.