Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Západ Slovenska zasiahli v sobotu silné búrky

Na snímke nadúrovňová križovatka Bajkalská - Ružinovská už tradične neprejazdna pre električky a autá po prívale dažda 1. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Centrálny príjem ružinovskej nemocnice pre búrku nefunguje, pacientov odkláňajú.

Bratislava 1. septembra (TASR/Teraz.sk) - Pre búrky platí v okresoch Bratislava, Senec, Pezinok a Malacky výstraha tretieho stupňa. Z pôvodnej druhej ju zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), podľa ktorého tu môže spadnúť až 90 mm zrážok. Výstraha platí takmer do polnoci, potom má do rána do 9.00 h platiť výstraha druhého stupňa. Platí tu aj výstraha prvého stupňa pred povodňou.

"Je zvýšená pravdepodobnosť výdatných zrážok, pri búrkach alebo z trvalejšieho dažďa, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 50 - 90 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 16 - 20 m/s (60 - 70 km/h)," píše SHMÚ.



Pri spomínaných búrkach je podľa meteorológov možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

V Bratislave a okolí platí aj výstraha prvého stupňa pred povodňou. "Vzhľadom na spadnuté a očakávané prívalové zrážky pri búrkach a trvalom daždi predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informuje SHMÚ.


Aj vás zasiahol silný lejak? Pošlite nám fotografiu, ako to u vás vyzerá na adresu teraz@tasr.sk.



"Je zvýšená pravdepodobnosť výdatných zrážok, či už pri búrkach, alebo z trvalejšieho dažďa, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," píše SHMÚ. Pri uvedených búrkach je podľa meteorológov možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Na snímke zaplavené parkovisko a neprejazdná ulica Svidnícka - Sabinovská po prívale dažda 1. septembra 2018 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


V Bratislave a okolí platí aj výstraha prvého stupňa pred povodňou. "Vzhľadom na spadnuté a očakávané prívalové zrážky pri búrkach a trvalom daždi predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informuje SHMÚ.

Búrky hrozia aj zvyšku západného Slovenska. Pre toto územie platí výstraha prvého stupňa. Môžem tam spadnúť 20 až 50 mm.


Štvrtý búrkový stupeň podľa meteoinfo




Centrálny príjem ružinovskej nemocnice pre búrku nefunguje, pacientov odkláňajú


Silná búrka znemožnila Nemocnici Ružinov prevádzku centrálneho príjmu. "Zdravotnú starostlivosť, samozrejme, poskytujeme, ale pacientov, ktorí vyžadujú akútnu hospitalizáciu, odkláňame do nemocnice na Kramároch alebo do Petržalky," povedala pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská.

Dažďová voda prenikla aj do suterénu, kde obmedzila prevádzku výťahov. "Na mieste už zasahujú hasiči, ktorí dažďovú vodu odčerpávajú," dodala hovorkyňa.

Bratislavskí hasiči odčerpávajú vodu vo viacerých mestských častiach


V súvislosti s celodenným dažďom v Bratislave a okolí zaznamenali hasiči nárast výjazdov. Informujú o tom na sociálnej sieti.

"Aj v týchto chvíľach zasahujú pri odčerpávaní zatopených priestorov, a to najmä v mestských častiach Ružinov a Rača," uviedli v sobotu podvečer hasiči. Zasahujú tiež v Ružinovskej nemocnici vo vonkajších priestoroch pri laboratóriach, kde sa nahromadilo veľké množstvo vody. Doposiaľ vykonali v rámci Bratislavy tucet výjazdov.



V Bratislave napadlo už 100 mm zrážok


Dnešný deň priniesol k 20:45 už veľmi výdatné zrážky a to je Bratislava ešte len na začiatku. Očakáva sa, že môžu byť prekonané historické rekordy. Uvádza portál imeteo.sk.

"Len za necelých 15 hodín spadli v mnohých častiach Bratislavy veľmi výrazné zrážky. Najviac zrážok spadlo v Novom Meste v oblasti Krasňany. Zrážkomerná stanica PWS namerala k 20:45 úhrn až 102,4 mm," spresňujú meteorológovia.

Z ďalších mestských častí napršalo najviac v oblasti Kalvárie 85,6 mm a v Petržalke 70 mm.


"Zatopený je napríklad podchod pri Kuchajde. Zaplavilo aj podjazd na Gagarinovej ulici. MHD tak jazdí odklonom. Odklonená je aj linka číslo 50. V Bratislave sa totiž nachádzajú viaceré úseky, ktoré sú zaliate vodou a hasiči tak majú plné ruky práce," opisuje imeteo.sk.



Problémy spôsobila búrka aj na Trnavskom mýte. Novozrekonštruovaný podchod na Trnavskom mýte zaplavilo. Podľa portálu imhd.sk je už opäť funkčný.

Silný dážď komplikuje v hlavnom meste dopravu, niektoré linky MHD nepremávajú


Pretrvávajúci silný dážď v Bratislave komplikuje dopravnú situáciu v hlavnom meste. Odklonené sú niektoré linky MHD. Linka číslo 4 medzi Zátiším a Vozovňou Jurajov dvor už premáva, obnovili ju po 20.00 h. Naďalej ale nepremávajú linky 8 a 9 do Ružinova. Električky sú z Trnavského mýta odklonené k ŽST Nové Mesto, medzi Trnavským mýtom a Ružinovom je zavedená náhradná autobusová doprava. Informuje o tom webstránka imhd.sk

Pre zaplavenie podjazdu na Gagarinovej ulici premávajú linky 201 a 202 cez Mierovú ulicu. Premávka na linke 201 je opäť až na Dolné hony, treba však počítať s veľmi nepravidelnou premávkou. Odklonom cez Ružinov premáva aj linka 65. Na Mierovej treba počítať s výrazným zdržaním pre kolóny.



Medzi Zátiším a Odborárskou premáva odklonom aj linka 51. Aj tu treba počítať s väčším meškaním. Odklonená je linka 50 z podjazdu na Ružinovskej. Autobusy premávajú cez Bajkalskú. Obsluhuje však všetky zastávky. Podchod na Trnavskom mýte je opäť funkčný.

Stella centrum informuje, že na Trnavskom mýte nefungujú semafory, nesvietia ani za Podunajskými Biskupicami, v smere do Mosta pri Bratislave. Hovorí tiež o zaplavenom podjazde na Bajkalskej pod Prievozskou. Zaplavená je aj vozovka na Račianskej pri stanici Vinohrady. Úsek je podľa centra neprejazdný a nepremávajú ani električky.

Viaceré bratislavské cesty sú zaplavené, vodiči by sa im mali vyhnú


Pre intenzívny dážď a následné záplavy je v Bratislave uzavretých viacero cestných komunikácií. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

Na Račianskej je uzavretá cesta v smere do centra od Gaštanového hájika, na Bajkalskej podjazd pod kruhovým objazdom, smer centrum aj podjazd Prievozská. Na Gagarinovej a Vajnorskej sú uzavreté železničné podjazdy. Nepriechodná je aj Ružinovská ulica pod nadjazdom Bajkalská.

"Žiadame vodičov, aby sa vyhli týmto úsekom komunikácií. Dispečeri hlavého mesta sú nasadení v teréne a aktívne spolupracujú s hasičskými zložkami pri sprejazdňovaní komunikácií pomocou odčeprpávačiek vody," doplnila Kohútiková.