Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zamestnávateľom pribudla povinnosť pri zamestnancoch v 2. kategórii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo formulári bude musieť zamestnávateľ vyplniť údaje ako názov profesií s uvedením faktorov práce a pracovného prostredia, ktorým sú zamestnanci vystavení v kategórii 2.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Zamestnávatelia musia každoročne do 15. januára oznámiť údaje týkajúce sa zamestnancov vykonávajúcich prácu zaradenú do druhej kategórie z hľadiska faktorov práce a pracovného prostredia k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Táto povinnosť im pribudla od júla 2018, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.

"Táto nová povinnosť o faktoroch práce a pracovného prostredia, pôsobiacich na zamestnancov, ktoré sa môžu podieľať na vzniku chorôb z povolania alebo iných poškodení zdravia súvisiacich s prácou, zabezpečí prehľadnosť a informovanosť o pracovných expozíciách zamestnancov," uvádza úrad.

Vo formulári bude musieť zamestnávateľ vyplniť údaje ako názov profesií s uvedením faktorov práce a pracovného prostredia, ktorým sú zamestnanci vystavení v kategórii 2, či počet zamestnancov pracoviska. Medzi faktory, ktorým by mohli byť zamestnanci vo svojej profesii vystavení, patria hluk, vibrácie, elektromagnetické pole, ultrafialové či infračervené žiarenie, lasery, ionizujúce žiarenie, zvýšený tlak vzduchu, chemické faktory, karcinogénne a mutagénne faktory, biologické faktory, záťaž teplom či chladom, fyzická záťaž a psychická pracovná záťaž.

ÚVZ SR v tejto súvislosti pripravil formulár pre elektronické oznamovanie druhej kategórie, ktorý zamestnávatelia vyplnia na internetovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR a zašlú na e-mailovú adresu uvedenú na jeho stránke. Zamestnávateľ zasiela oznámenie iba na jednu e-mailovú adresu kategoria2@uvzsr.sk. Registratúrny systém Úradu verejného zdravotníctva SR automaticky zabezpečí distribúciu údajov príslušným orgánom verejného zdravotníctva podľa uvedených miest výkonu práce (pracovísk). Po automatickom spracovaní zaslaného elektronického formuláru zašle elektronickou formou potvrdenie o prijatí oznámenia takýchto údajov.

"O schválení elektronického formuláru aj na portáli slovensko.sk bude ÚVZ SR informovať na svojej internetovej stránke," dodáva.