Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opäť sme potvrdili slovenskú pohostinnosť: Navštívil nás šejk i princ

Teraz.sk prináša prehľad zahraničných návštev, ktoré prišli na Slovensko v druhom polroku 2017, ilustračná kombosnímka. Foto: TASR Foto: TASR

Írsky minister zahraničných vecí a obchodu, šejk Abdalláh bin Zajd Nahján či predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček. V druhej polovici tohto roka prijalo Slovensko vzácne návštevy.

Bratislava 24. decembra (TASR/Teraz.sk) - Slovenskú republiku v roku 2017 navštívilo niekoľko európskych alebo aj svetových osobností, predstaviteľov štátov, medzinárodných organizácií a inštitúcií.

Teraz.sk prináša prehľad zahraničných návštev svetových predstaviteľov, ktorí našu krajinu navštívili v druhej polovici roka 2017.

JÚL



7. júla - Oficiálna návšteva Simona Coveneyho na Slovensku bola jednou z prvých bilaterálnych zahraničných ciest nového ministra zahraničných vecí a obchodu Írska. Hlavnými témami rokovaní so slovenským rezortným kolegom Miroslavom Lajčákom boli bilaterálne vzťahy, brexit a írske špecifiká v tomto kontexte, ako aj budúcnosť EÚ.

Na snímke vpravo minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a vľavo minister zahraničných vecí a obchodu Írska Simon Coveney počas stretnutia 7. júla 2017 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


12. júla - Minister zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Spojených arabských emirátov šejk Abdalláh bin Zajd Nahján absolvoval oficiálnu návštevu SR, pričom od vzniku SR išlo o prvú návštevu na tejto úrovni. S ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom diskutovali o možnostiach prehĺbenia spolupráce v hospodársko-ekonomickej oblasti a vymenili si názory na vývoj jednotlivých konfliktov v regióne Blízkeho východu a v severnej Afrike. Na záver stretnutia podpísali Memorandum o porozumení o politických konzultáciách.

26. júla - Slovensko je pripravené vyslať expertov na bezpečnosť do Vietnamu podľa požiadaviek ázijskej krajiny. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák počas stretnutia s vietnamským ministrom pre verejnú bezpečnosť generálom To Lamom v Bratislave, ktorý bol na návšteve v Európe.


AUGUST



17. augusta – Predmetom rozhovoru generálneho tajomníka Parlamentného zhromaždenia (PZ) krajín Stredomoria Sergia Piazziho a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka bola spolupráca medzi PZ a Organizáciu Spojených národov. Generálny tajomník informoval o aktivitách organizácie v oblasti Blízkeho východu, severnej Afriky a západného Balkánu. Za priority označil boj proti terorizmu a migráciu, ktoré sa regiónu Stredomoria bezprostredne dotýkajú.


SEPTEMBER



19. septembra - Slovensko by malo neustále rozvíjať kultúrne a prírodne dedičstvo UNESCO a následne ho ešte viac zdieľať s ľuďmi iných krajín. Rozvíjať a propagovať nielen dedičstvo hmotné, ale aj nehmotné. Práve to je to jedinečné, čo na Slovensku je a s čím sa treba s ostatnými krajinami podeliť. Na stretnutí s lokálnymi partnermi na Podpoľaní to uviedla riaditeľka Centra svetového dedičstva UNESCO Mechtilda Rössler. Slovensko by podľa jej slov malo v tomto smere viac využiť svoje univerzity a výskum, aj preto, aby sa toto kultúrne a prírodné dedičstvo stalo v území trvalo udržateľným.


26. septembra - Predseda vlády SR Robert Fico prijal ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Borisa Johnsona. Témou spoločného rokovania boli bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom, aktuálne zahraničnopolitické otázky a problematika brexitu.

OKTÓBER



2. októbra - Novozvolený generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger prišiel na prvú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Spolu so štátnym tajomníkom MZVaEZ SR Lukášom Parízkom otvorili v Univerzitnej knižnici v Bratislave 11. ročník Slovenského bezpečnostného fóra. T. Greminger absolvoval aj sériu bilaterálnych rokovaní s predstaviteľmi SR.

Na snímke vľavo štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek a vpravo generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger počas otvorenia 11. ročníka konferencie Slovenské bezpečnostné fórum 2017 v Bratislave 2. októbra 2017.
Foto: TASR - Lukáš Kotian


5. - 6. októbra - Slovenskú republiku oficiálne navštívil predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček (ČSSD). V Bratislave sa stretol s predsedom NR SR Andrejom Dankom, s ktorým prerokovali témy, ako teroristické útoky, bezpečnosť, sloboda na internete či rokovací poriadok parlamentu. Neskôr sa lídri presunuli do Popradu, kde si spoločne s prezidentom SR Andrejom Kiskom a premiérom SR Robertom Ficom uctili pri príležitosti 73. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie pri pamätníku na Dukle pamiatku padlých hrdinov jednej z najťažších horských bitiek druhej svetovej vojny.

Na snímke vpravo predseda NR SR Andrej Danko a vľavo predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček počas ich stretnutia v Prahe. Predseda NR SR Andrej Danko je na oficiálnej návšteve Českej republiky.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok



12. októbra Generálna riaditeľka Európskej organizácie pre jadrový výskum CERN Fabiola Gianotti sa v Bratislave zúčastnila na výročnej konferencii Atlas za účasti viac ako 300 odborníkov časticovej fyziky z viac ako 100 inštitúcií z celého sveta. Okrem nej prišiel do Bratislavy celý rad osobností zaoberajúcich sa časticovou fyzikou. Táto konferencia bola najväčšou kolaboráciou v časticovej fyzike na svete, ktorej význam spočíva tiež v objave častice s názvom Higgsov bozón. Na vedeckom výskume sa podieľala aj Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a Katedra jadrovej fyziky a biofyziky, kde sa pod vedením Stanislava Tokára rozvíja výskum v tejto oblasti fyziky.

13. októbra - Bratislavský hrad v hlavnom meste SR bol dejiskom summitu s názvom Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých. Summit sa uskutočnil z iniciatívy predsedu vlády SR Roberta Fica a jeho cieľom bolo hľadať riešenia proti praktikám, ktoré vytvárajú dve kategórie spotrebiteľov v EÚ a predstaviť legislatívne návrhy pre dosiahnutie nápravy. Na summite sa zúčastnil premiér ČR Bohuslav Sobotka, premiér Maďarska Viktor Orbán, premiérka Poľskej republiky Beata Szydlowá, komisárka EK pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Viera Jourová, zástupcovia vlád členských krajín EÚ a V4, ako aj predstavitelia Európskeho parlamentu.



19. októbra - Slovenská republika vníma Južnú Kóreu ako modernú spoločnosť s demokratickými trendmi. Po stretnutí s predsedom Národného zhromaždenia Kórejskej republiky Chung Sye-kyunom to vyhlásil predseda NR SR Andrej Danko (SNS). Predseda kórejského parlamentu, ktorý bol na oficiálnej návšteve SR, gratuloval Slovensku, že máme dobré postavenie vo svete, a je vďačný, že aj SR má záujem riešiť problematiku KĽDR.

27. – 28. októbra - Budúcnosť Európskej únie (EÚ) a príspevok zoskupenia Vyšehradskej štvorky (V4) do tejto diskusie boli jednou z hlavných tém prvého dňa konferencie GLOBSEC Tatra Summit 2017 na Štrbskom Plese. Príležitosť prebrať najdôležitejšie európske témy súčasnosti, ako je problematika vysielaných pracovníkov, migrácia či medzinárodný obchod ocenil aj štátny tajomník pre európske záležitosti z kancelárie maďarského premiéra Szabolcs Takács, ktorého krajina v súčasnosti V4 predsedá. Na diskusii s predstaviteľmi V4 sa zúčastnila tiež francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseau.

31. októbra - Predseda vlády SR Robert Fico rokoval s hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom. Témou bolo predovšetkým postavenie Slovákov v Británii, a to najmä v súvislosti s odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ. Premiér opätovne zdôraznil, že pre Slovensko je kľúčové, aby jeho občania, ktorí dnes pracujú a žijú v Spojenom kráľovstve, mali zachované rovnaké postavenie a práva, ako je tomu v prípade britských občanov.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a hlavný vyjednávač Európskej komisie v otázke vystúpenia Veľkej Británie z EÚ Michel Barnier (vľavo) počas brífingu po spoločnom rokovaní v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave, 10. novembra 2016.
Foto: TASR - Jakub Kotian


NOVEMBER



2. novembra – Slovensko prvýkrát navštívil britský princ Edward. Najmladší syn kráľovnej Alžbety a princa Philipa počas návštevy podporil mladých študentov, ktorí splnili ciele vzdelávacieho programu. Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu je vzdelávací program pre mladých ľudí vo veku 14 až 24 rokov, ktorého cieľom je dať im šancu rozvíjať svoje schopnosti, naplniť svoj potenciál a uspieť v živote. Pred 61 rokmi ho založil princ Philip, manžel britskej kráľovnej. Dodnes je jeho patrónom. Člen britskej kráľovskej rodiny tiež debatoval s prezidentom SR Andrejom Kiskom o tom, prečo by elity mali pomáhať mladým uspieť.



6. novembra 2017 – Slovenský a poľský parlament chcú spolupracovať pri ochrane práv obyvateľov oboch štátov žijúcich vo Veľkej Británii po brexite. Po spoločnom rokovaní v Tatranskej Lomnici to spoločne vyhlásili predseda Národnej rady SR Andrej Danko a predseda Sejmu Poľskej republiky Marek Kuchciňski.

17. novembra – O budúcnosti Európskej únie, problémoch nárastu extrémizmu, nacionalizmu, populizmu, novodobého fašizmu či hospodárskych otázkach diskutovali prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a prezident Spolkovej republiky Nemecko Frank-Walter Steinmeier. Išlo o jeho prvú návštevu Slovenska od nástupu do funkcie nemeckého spolkového prezidenta. Obaja prezidenti spoločne položili vence k Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu v bratislavskej Vrakuni a spolu so študentmi a predstaviteľmi občianskej spoločnosti diskutovali v žilinskej synagóge na tému budúcnosť demokracie v Európe. Prezident Steinmeier sa v rámci programu stretol aj s ďalšími ústavnými činiteľmi, predsedom NR SR Andrejom Dankom a predsedom vlády SR Robertom Ficom.



26. novembra - S cieľom úspešne zdieľať skúsenosti a prehĺbiť možnosti budúcej kooperácie medzi Čínou a krajinami strednej a východnej Európy sa konala v Bratislave štvordňová 2. ministerská konferencia o spolupráci v oblasti inovácií Čína + 16 SVET. Na rokovaniach boli prítomní predstavitelia Číny a 16 krajín strednej a východnej Európy - Albánska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Českej republiky, Čiernej Hory, Estónska, Chorvátska, Litvy, Lotyšska, Macedónska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenskej republiky, Slovinska a Srbska. Hlavným cieľom aktivít formátu bola posilnená spolupráca s dôrazom na ekonomickú oblasť.