Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín

Policajná snímka zo zásahu. Foto: FB Polícia Slovenskej republiky

V prípade dokázania viny obvineným osobám hrozí za zločin prevádzačstva trest od dvoch do ôsmich rokov odňatia slobody.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava/Trnava/Sobrance 30. apríla (TASR) - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii (NJBNM) spolu so zásahovou jednotkou Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach zadržali v pondelok (29. 4.) v Bratislave a Trnave tri osoby. Ide o občanov Maďarska, Srbska a Slovenska. Ako TASR informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru, vyšetrovateľ im vzniesol obvinenie za zločin prevádzačstva spáchaný formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom nepriamej korupcie.

Podľa polície mala táto skupina v období minimálne od 4. septembra 2023 až doposiaľ na rôznych oddeleniach cudzineckej polície po celom území Slovenskej republiky za účelom získania finančného prospechu umožniť štátnym príslušníkom tretích krajín, najmä zo Srbska a Severného Macedónska, nelegálne zotrvať na území Slovenska, ako aj v iných štátov Európskej únie.

Obvinené osoby podľa polície požiadali príslušníka Policajného zboru (PZ), aby pôsobil na ďalších policajtov a zabezpečil tak bezproblémový priebeh v konaní. "Tento vplyv sa snažil vytvoriť napriek vedomosti, že doklady deklarujúce účel pobytu sú účelovo vytvorené. Za túto činnosť príslušníkovi PZ sľúbili platbu peňažných úplatkov, ktoré budú vypočítané ako určitá časť zo zisku za každého takto vybaveného cudzinca," spresnila Hrabovská.

V prípade dokázania viny obvineným osobám hrozí za zločin prevádzačstva trest od dvoch do ôsmich rokov odňatia slobody a za prečin nepriamej korupcie trest odňatia slobody na dva až päť rokov.