Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Záchranári varujú v Tatrách pred lavínami

Ilustračné foto. Foto: Facebook - Horská záchranná služba

V sobotu ráno bolo na horách jasno. Oproti piatku (1. 3.) sa ochladilo.

Liptovský Hrádok 2. marca (TASR) – Vo Vysokých a Západných Tatrách platí v sobotu druhý stupeň lavínového nebezpečenstva, v Nízkych Tatrách, v Malej a Veľkej Fatre platí prvý lavínový stupeň. Informoval o tom Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

"Sneh bol silným vetrom previaty na záveterné, najmä južné, juhovýchodné a východné svahy a žľaby. Tu môže byť uložený vo forme snehových dosiek a vankúšov a jeho hrúbka môže dosahovať aj 30 centimetrov. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch danej expozície možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení, spontánne lavíny môžeme očakávať najmä okolo poludnia vplyvom tepla, tieto však nebudú veľkých rozmerov," priblížil Žiak.

Ako dodal, lavínové nebezpečenstvo je v teréne veľmi rozdielne, v kontraste s naviatymi snehovými doskami je väčšina svahov vyfúkaná až na tvrdú až zľadovatenú starú snehovú pokrývku. Prechod medzi takýmito povrchmi snehu je veľmi ľahko viditeľný - jasne biely sneh na sivom ľadovom podklade.

V sobotu ráno bolo na horách jasno. Oproti piatku (1. 3.) sa ochladilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -15 stupňov Celzia do -2 stupňov Celzia. Fúkal silný severozápadný vietor. Za posledných 24 hodín napadlo vo východnej časti Nízkych Tatier do desať centimetrov nového prachového snehu, vo Vysokých Tatrách, Západných Tatrách a Fatrách do päť centimetrov nového snehu.