Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Začali stíhanie k uhrádzaniu faktúr bývalým vedením envirorezortu

Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) . Foto: TASR Martin Baumann

Trestné oznámenie na predošlé vedenie envirorezortu podal v januári minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Bratislava 12. marca (TASR) - Polícia začala trestné stíhanie pre neskoré uhradenie faktúr bývalým vedením Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Mala tam vzniknúť škoda takmer 600.000 eur. Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

"Vo veci bolo dňa 6. marca 2024 začaté trestné stíhanie. Bližšie informácie v momentálnom štádiu nie je možné poskytnúť, aby nedošlo k sťaženiu alebo zmareniu vyšetrovania," povedal Hájek.

Trestné oznámenie na predošlé vedenie envirorezortu podal v januári minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Týka sa to prevzatia softvérového diela v rámci Informačného systému odpadového hospodárstva. Niekoľko mesiacov dané dielo ministerstvo neuhrádzalo. Po dvoch rokoch a prehratom súdnom spore nakoniec MŽP pristúpilo k úhrade faktúr. Spolu s faktúrami však muselo ministerstvo uhradiť o státisíce eur viac pre úroky z omeškania.

Exminister životného prostredia Ján Budaj pre TASR reagoval, že ISOH zazmluvnilo ešte predchádzajúce vedenie rezortu a zadanie, zmluvné podmienky aj samotný systém odborníci vnímali ako problematický. Preto to dal preveriť.