Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

ZÁBORSKÁ z BRUSELU: Mám pocit, akoby tu bol vojnový stav

Na archívnej snímke europoslankyňa za KDH Anna Záborská Foto: TASR/Oliver Ondráš

Europoslankyňa KDH Anna Záborská sa v tejto chvíli nachádza vo svojej kancelárii v Bruseli. EXKLUZÍVNE pre Teraz.sk opísala, čo sa tam deje.

Bratislava/Brusel 22. marca (Teraz.sk) - Po zaistení jedného z hlavných organizátorov útokov v Paríži Salaha Abdeslama si obyvatelia Bruselu psychologicky trochu oddýchli, o to ťažšie teraz nesú, že sa teroristom podarilo zaútočiť. "Situácia je vážnejšia, ako sme si mysleli. Osobne som dúfala, že letisko alebo okolie parlamentu by sa nemali stať terčom útokov. Je to strašné," povedala pre Teraz.sk europoslankyňa KDH Anna Záborská, ktorá sa v tejto chvíli nachádza v Bruseli.

"Sedím vo svojej kancelárii s vypnutým internetom a počúvam z ulice sirény," povedala dnes krátko po 10,00 pre náš portál. "Vnímam to ako niečo, čo sme nikdy predtým nezažili, vojnový stav," dodala Záborská.

V meste je podľa nej obmedzená doprava a v závislosti od konkrétnej zóny platia aj ďalšie bezpečnostné obmedzenia. "Môj asistent sa práve dozvedel, že si môže prísť do školy pre dieťa," povedala s tým, že v čase bezpečnostných operácií bolo bežné, že deti v určitých oblastiach ostávali v škole až do vopred určenej hodiny.


Záborskú dnes čaká v europarlamente híring o situácii pracovníkov v zdravotníctve, mieni ho absolvovať. "Ale je to zvláštny pocit, ísť tam v takejto situácii," povedala.

Cestovať domov bude autom. "Našťastie. Neviem si predstaviť, ako to bude teraz fungovať na letisku," dodala.

Podľa zdrojov z belgickej polície je zatiaľ predčasné spájať dnešné výbuchy na letisku v Bruseli so zadržaním predpokladaného hlavného strojcu vlaňajších parížskych útokov Salaha Abdeslama. Uvádza sa to v správe TASR.

Abdeslama zadržali v bruselskej imigrantskej štvrti Molenbeek 18. marca. Belgický minister vnútra Jan Jambon v pondelok oznámil, že krajina je v stave vysokej pohotovosti v súvislosti s obavami, že za Abdeslamovo zadržanie by sa niekto mohol pokúsiť pomstiť.

"Vieme, že odhalenie jednej (teroristickej) bunky... môže ďalšie primať k akcii. V tomto prípade sme si toho vedomí," dodal minister pre belgický rozhlas.