Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Za umiestnenie nelegálnej reklamy v Bratislave hrozí magistrát väzením

Na snímke hovorca primátora hlavného mesta SR Bratislavy Ľubomír Andrassy. Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Magistrát chce úzko spolupracovať aj s podpredsedníčkou NR SR Renátou Zmajkovičovou(Smer-SD) na malej novele stavebného zákona.

Bratislava 20. júla (TASR) - Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik chce prísne zakročiť voči tým, ktorí načierno umiestňujú reklamné zariadenia na pozemkoch mesta. Spolu so starostami mestských častí chce z ulíc Bratislavy takúto nelegálnu reklamu odstrániť.

"Prvý spoločný krok by sme chceli vykonať v najbližších dňoch," oznámil TASR hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy s tým, že opatrenia by sa mali dotknúť reklamných agentúr a spoločností, ktoré bez akéhokoľvek súhlasu umiestňujú reklamné zariadenia na pozemkoch mesta, prípadne pozemkoch, ktoré sú v správe mestských častí.

"Chystáme sa uplatňovať ustanovenia stavebného zákona, v rámci ktorého štatutárny zástupca firmy, ktorá realizuje čiernu stavbu, môže byť odsúdený na základe trestného zákona." Horná hranica trestu je v tomto prípade až dva roky. "Toto by mal byť silný nástroj na tých, ktorí nerešpektujú žiadne pravidlá, nekomunikujú, nepreberajú zásielky s výzvami na odstránenie nelegálnych stavieb, vrátane reklamných plôch," dodal Andrassy.

Flagrantným príkladom je podľa neho reklamné zariadenie pri Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v blízkosti susediaceho hotela alebo reklamné plochy umiestnené na pozemkoch mestskej časti Vajnory a Ružinov v blízkosti privádzača na diaľnicu D 1.

Spolupráca s Renátou Zmajkovičovou

Magistrát chce úzko spolupracovať aj s podpredsedníčkou NR SR Renátou Zmajkovičovou(Smer-SD) na malej novele stavebného zákona. Spoločnosti, ktoré umiestňujú bez povolenia reklamné plochy na pozemkoch mesta, totiž podľa Andrassyho využívajú aj nedostatky stavebného zákona, najmä zdĺhavé rozhodovanie o odstránení čiernej stavby, či to, že svoje reklamné zariadenia iba umiestnia na pozemok bez toho, aby ich základy zapustili do zeme, čím nepotrebujú povolenie stavebného úradu.

Obdobná situácia je aj pri reklamných celtovinách a laminátových banneroch, ktoré sú zavesené na zábradlia či ploty, alebo aj informačných tabuľkách, ktoré možno vidieť na trávnatých plochách pri križovatkách. "Nie je na to žiadne povolenie a mesto ani takéto povolenia nevydáva," povedal Andrassy. Podľa neho sa takéto čierne reklamy objavujú aj preto, že mesto nemá dostatočné kapacity na ich neustále odstraňovanie. "Jeden deň to odstránime, o pár dní je to tam opäť," dodal Andrassy.