Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Za Smer-SD bude na 150. mieste kandidovať šéf Socialistov A. Bekmatov

Na archívnej snímke Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

V poslednom období sme sledovali veľmi pozorne každú stranu, ktorá sa pohybuje v ľavicovom priestore, a snažili sme sa nájsť prieniky, ktoré by umožnili našu spoluprácu, skonštatoval Robert Fico.

Bratislava 29. júna (TASR) - Za Smer-SD bude zo 150. miesta kandidovať predseda mimoparlamentného hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámil šéf Smeru-SD Robert Fico. Spojenie so Socialistami je podľa Fica snahou o vytvorenie priestoru pre ľavicového voliča vybrať si vhodného kandidáta.

"V poslednom období sme sledovali veľmi pozorne každú stranu, ktorá sa pohybuje v ľavicovom priestore, a snažili sme sa nájsť prieniky, ktoré by umožnili našu spoluprácu," skonštatoval Fico. Ocenil, že Socialisti.sk sú v niektorých oblastiach ešte "zemitejší" ako Smer-SD. "Majú záujem priamo navštevovať podniky na Slovensku, hovoriť so zamestnancami, chrániť ich práva," dodal. Víta, ak budú tieto aktivity súčasťou kampane. Fico pripomenul, že ich volebné programy sa vo väčšine zhodujú a nemajú trecie plochy, ktoré by ich oddeľovali.

Medzi priority Socialistov patrí postavenie zamestnancov, ich dôstojné ohodnotenie, chcú tiež otvárať témy skracovania pracovnej doby na 30-hodinový pracovný týždeň. Socialisti.sk chcú otvoriť diskusiu o návrate života do odľahlých regiónov, kde chýba práca. V oblasti medzinárodnej politiky chcú upozorňovať na potrebu mierového urovnania konfliktu na Ukrajine. Bekmatov kritizuje výrazné výdavky na zbrojenie.

Kandidátnu listinu pre voľby schvaľuje v Smere-SD predsedníctvo na návrh predsedu. Fico už pred niekoľkými dňami avizoval zloženie kandidátky v prvej desiatke. Z prvého miesta bude kandidovať Fico, podpredseda Juraj Blanár bude druhý, podpredseda Ľuboš Blaha tretí. Nasledovať budú podpredsedovia Richard Takáč, Ladislav Kamenický a Erik Kaliňák. Siedme miesto obsadí exminister vnútra Robert Kaliňák, ôsme Jaroslav Baška a deviate bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.