Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Za posledné dva roky ušiel z otvoreného oddelenia iba jeden väzeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálne je vo výkone väzby v našich väzeniach umiestnených 1696 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody zase 8800 odsúdených, z toho 300 odsúdených je umiestnených v otvorených oddeleniach.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Za posledné dva roky ušiel z otvoreného oddelenia iba jeden väzeň. Vyplýva to z vyjadrení riaditeľa Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adriána Baláža. Ten vo štvrtok informoval, že z otvoreného oddelenia Prešov-Šváby s minimálnym stupňom stráženia utiekol 20-ročný odsúdený. Zistilo sa to ráno pri previerke početného stavu.

"Odsúdení umiestnení v otvorenom oddelení sa mimo tohto oddelenia štandardne pohybujú bez doprovodu príslušníkov zboru," uviedol Baláž s tým, že pohyb odsúdeného v priestoroch otvoreného oddelenia nie je obmedzený. "Izby ani ubytovne sa na účel obmedzenia pohybu neuzamykajú, po pracovnom čase môže odsúdený používať vlastný občiansky odev, a taktiež odsúdenému možno povoliť vychádzku mimo tohto oddelenia až na 48 hodín," priblížil. Odsúdení umiestnení v tomto oddelení môžu podľa jeho slov ako jediní držať finančnú hotovosť a nakupovať v civilnom obchode.

Odsúdeného, ktorý ušiel z otvoreného oddelenia Prešov-Šváby s minimálnym stupňom stráženia, policajti vypátrali, príslušníci ZVJS ho zadržali a eskortovali do prešovského ústavu. Muž je vo výkone trestu prvý raz, a to pre spáchanie trestného činu krádeže. Dostal za to nepodmienečný trest v trvaní šesť mesiacov. Koniec trestu mal mať 24. januára 2019, lehotu na podmienečné prepustenie by splnil 24. októbra.

Aktuálne je vo výkone väzby v slovenských väzeniach umiestnených 1696 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody zase 8800 odsúdených, z toho 300 odsúdených je umiestnených v otvorených oddeleniach.