Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Rómske osady majú možnosť získať príspevok na technickú vybavenosť

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Z Programu rozvoja bývania sa postavilo takmer 2900 bytov.

Bratislava 16. mája (TASR) - Bývanie je jednou z oblastí, v ktorej sa najviac prehlbujú rozdiely medzi rómskou a väčšinovou populáciou. Vyplýva to z návrhu deviatej a desiatej periodickej správy SR k Medzinárodnému dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie (Dohovor), ktorý dnes schválila vláda.

Výbor OSN na odstránenie rasovej diskriminácie (Výbor) víta kroky, ktoré sa podnikli voči Rómom v tejto oblasti. Naďalej má však obavy ohľadne de facto segregácie, núteného vysťahovania, ako aj iných foriem diskriminácie týkajúcej sa bývania, ktorej je rómska menšina vystavená. Taktiež je znepokojený podmienkami v mnohých segregovaných sídliskách a oblastiach.

Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré aktuálnu periodickú správu vypracovalo, v súvislosti s predchádzajúcimi správami poznamenalo, že opis situácie v oblasti bývania sa v zásade nezmenil, a to vzhľadom na rómske komunity na Slovensku.

"Napriek faktu, že v rámci väčšinovej populácie sú skupiny znevýhodnené v rôznych oblastiach a rovnako označované ako zraniteľné, či už pre ekonomický status alebo etnický pôvod, len rómske komunity na Slovensku vytvárajú osady a v nich rôzne typy neštandardných obydlí, ktoré nespĺňajú technické ani hygienické normy," upozorňuje MZV.

Tieto obydlia sú navyše často postavené na nevyrovnaných pozemkoch bez stavebného povolenia. Neštandardné sú aj stavebné materiály ako drevo, plech, hlina. Ďalším veľkým problémom je nedostupnosť k elektrine, pitnej vode, plynu, kanalizácii, chýbajúce prístupové cesty a chodníky s verejným osvetlením. Osobitnou kapitolou je odvoz a nakladanie s komunálnym odpadom.

Situáciu čiastočne rieši Program rozvoja bývania, ktorý sa realizuje sa od roku 1998. V rámci neho poskytuje ministerstvo dopravy dotácie na obstaranie nájomných bytov bežného a nižšieho štandardu. Na rozdiel od bytov bežného štandardu, kde je dotácia do výšky 30 percent, sa na byty nižšieho štandardu poskytujú financie do výšky 75 percent obstarávacích nákladov.

Okrem toho možno získať príspevok na technickú vybavenosť pre zvýšenie sociálno-kultúrnej úrovne rómskej osady až do výšky 80 percent obstarávacích nákladov. Súčasne existuje možnosť, aby zvyšnú časť obstarávacích nákladov svojpomocne odpracovali budúci nájomníci.

Na základe tohto programu sa na Slovensku postavilo takmer 2900 bytov. "Napriek jeho unikátnosti v strednej a východnej Európe nemožno o ňom tvrdiť, že je univerzálnym riešením otázky bývania rómskych komunít a stále má svoje limity. Je v záujme Slovenska ho udržať a pokiaľ možno vylepšiť," zdôrazňuje sa v materiáli.

Ministerstvo dopravy poskytlo 8,53 milióna eur v roku 2008 na 633 nájomných bytov nižšieho štandardu pre marginalizované skupiny obyvateľstva. V roku 2009 to bolo 5,065 milióna eur na 314 bytov, o rok neskôr 4,059 milióna eur na 241 bytov a vlani 2,863 milióna eur na 169 bytov.

Slovensko predkladá Výboru OSN správy o implementácii Dohovoru. Svoju šiestu, siedmu a ôsmu periodickú správu predložilo v máji 2008. V súčasnosti ide o deviatu a desiatu správu. Obsahuje informácie o legislatívnych, súdnych, administratívnych a iných opatreniach, ktoré boli prijaté za účelom uvedenia ustanovení Dohovoru do života, ako aj o pokroku, ktorý sa v tomto smere dosiahol za roky 2009 až 2012.