Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Wlachovský: Sobibor nám pripomína zverstvá nacistov

Na archívnej snímke dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Na tomto mieste si však pripomíname nielen nepredstaviteľné utrpenie spôsobené nacistickými zverstvami, ale tiež obrovské hrdinstvo a odvahu židovských väzňov, uviedol M. Wlachovský.

Sobibor 12. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský si vo štvrtok na pietnom podujatí v bývalom nacistickom tábore Sobibor na území Poľska pripomenul 80. výročia vypuknutia povstania židovských väzňov.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Vzdávam úctu všetkým obetiam tohto strašného tábora smrti. Na tomto mieste si však pripomíname nielen nepredstaviteľné utrpenie spôsobené nacistickými zverstvami, ale tiež obrovské hrdinstvo a odvahu židovských väzňov. Vzbúrili sa proti svojim vrahom a mučiteľom, povstali proti zlu a nenávisti, aby sa pokúsili zmeniť svoj osud," uviedol Wlachovský.

Odvaha povstalcov podľa neho prispela k ukončeniu masového vraždenia v Sobibore.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že v tomto vyhladzovacom tábore podľa najnovších výskumov zahynulo najviac slovenských Židov.

"Vojnový Slovenský štát, dnes toľkými mýtizovaný, poslal svojich občanov chladnokrvne na smrť. Holokaust je čiernou kapitolou v našej histórii. Musíme si ju však pripomínať a otvorene o nej hovoriť, aby sme sa poučili z minulosti," zdôraznil Wlachovský .

Boj proti antisemitizmu považuje za kolektívnu zodpovednosť všetkých a poukázal aj na nové formy antisemitizmu, teroru a násilia vrátane snáh o zničenie štátu Izrael a vyhladenie jeho obyvateľstva.

Wlachovský potvrdil, že Slovensko čo najdôraznejšie odsudzuje masívne teroristické útoky Hamasu na Izrael a podporuje právo Izraela na sebaobranu.

Vyhladzovací tábor Sobibor fungoval medzi rokmi 1942 a 1943. Z najnovšieho výskumu vyplýva, že v ňom zavraždili až 200-tisíc ľudí, viac ako 25-tisíc pochádzalo zo Slovenska.