Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Výzvu za odstúpenie ministerky kultúry SR podpísalo 188.494 ľudí

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR - Martin Baumann

Signatári výzvy vyčítajú Šimkovičovej autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu.

Bratislava 5. februára (TASR) - Iniciátori otvorenej výzvy za odstúpenie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) odovzdali v pondelok v sídle rezortu listinu s podpornými podpismi. "K výzve sa od 17. do 26. januára pripojilo 188.494 signatárov," informovala za koordinačný výbor Michaela Kučová.

Signatári výzvy vyčítajú Šimkovičovej autokratický spôsob vedenia rezortu, nezáujem o odbornú diskusiu a kroky, ktoré sú v rozpore s prijatou stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu. "Chceme pani ministerku upozorniť, že nie je kráľovnou, ale slúžkou kultúry," zdôraznila ešte pred odovzdaním výzvy jedna z jej iniciátoriek Ilona Németh.

Upozornila, že výzvou chcú protestovať aj voči legislatívnym návrhom, ktoré obmedzujú autonómiu kultúrnych inštitúcií, cenzúre i xenofóbnym vyjadreniam zo strany vedenia rezortu. "Protestujeme takisto voči rozhodnutiu obnoviť kultúrnu spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom, čo je v rozpore so solidaritou Slovenska s napadnutou Ukrajinou," dodala.

Na témy vo výzve má plynule nadviazať platforma Otvorená kultúra! združujúca organizácie i jednotlivcov pôsobiacich v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. "Bude protestovať voči mocenským zásahom v kultúre bez odbornej reflexie a diskusie," upozornila za platformu Mária Beňačková Rišková.

Voči ministerke kultúry vystúpila aj opozícia, ktorá podala návrh na mimoriadne rokovanie parlamentu s návrhom na odvolanie Šimkovičovej. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) však rokovanie nezvolá, vysvetlil, že pod návrhom opozičných strán Progresívne Slovensko a SaS nie je dostatočný počet podpisov.