Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NALIETALI SA: Fico navštívil Afriku, Danko vystúpil v ruskej Dume

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Aj druhý polrok kalendárneho roka 2017 boli najvyšší slovenskí ústavní činitelia rozlietaní po svete. Azda najviac služobných kilometrov v tomto období nalietal predseda vlády SR Robert Fico.

Bratislava/Svet 23. decembra (TASR/Teraz.sk) – Najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky - prezident, premiér a predseda Národnej rady SR - navštívili v roku 2017 krajiny Európy i sveta a zúčastnili sa na rokovaniach rôznych medzinárodných organizácií a inštitúcií.

Teraz.sk prináša výberový chronologický prehľad zahraničných návštev troch najvyšších ústavných činiteľov SR vo svete v roku 2017. V druhom polroku absolvoval najviac služobných ciest predseda vlády SR Robert Fico, ktorý sa "pozrel" do Maďarska, Belgicka, Rakúska, Česka, Estónska, Švédska, no zavítal aj do Pobrežia Slonoviny.

JÚL

4. júla – MAĎARSKO: Predseda vlády SR Robert Fico sa v Budapešti zúčastnil na úvodnom summite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v rámci začínajúceho sa maďarského predsedníctva. Hosťom summitu bol prezident Egypta Abdal Fattáh Sísí, s ktorým premiéri rokovali o bezpečnostnej a ekonomickej spolupráci. Premiéri V4 ďalej spoločne prediskutovali aktuálne otázky ďalšieho smerovania EÚ a konkrétne oblasti spolupráce v rámci zoskupenia V4.

6. júla – POĽSKO: Na vrcholnej schôdzke predstaviteľov 12 štátov združených v iniciatíve Trojmoria sa vo Varšave zúčastnil prezident SR Andrej Kiska. Samostatným bodom podujatia bolo stretnutie hláv štátov iniciatívy s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Summit sa konal na podnet poľského prezidenta Andrzeja Dudu a chorvátskej prezidentky Kolindy Grabarovej Kitarovičovej.

Na snímke dole vpravo prezident SR Andrej Kiska a piaty sprava americký prezident Donald Trump počas spoločného fotografovania na vrcholnej schôdzke predstaviteľov dvanástich krajín Iniciatívy troch morí (Baltské, Jadranské a Čierne more) vo Varšave 6. júla 2017.
Foto: TASR/KP SR


19. júla – MAĎARSKO: Slovenský premiér Robert Fico pozval predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua na návštevu Slovenska. Dôvodom bolo rokovanie o otázkach spolupráce v oblasti inovácií, automobilového priemyslu a modernizácie ozbrojených síl, ale aj o potláčaní fašizmu. Fico o tom informoval slovenské verejnoprávne médiá v Budapešti po polhodinovom rokovaní s izraelským premiérom. Dvojstranná schôdzka sa uskutočnila po rokovaní premiérov krajín Vyšehradskej štvorky, na ktorú pozvali aj predsedu izraelskej vlády.

27. júla – BELGICKO: Dvojaká kvalita produktov v rámci Európskej únie bola témou pracovnej cesty premiéra Roberta Fica, ktorý sa v Bruseli stretol s viacerými predstaviteľmi EÚ. Na stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom Fico aj v mene Vyšehradskej štvorky diskutoval o dvojakej kvalite potravín a možných opatreniach, ktoré by mohla komisia v tejto oblasti prijať. O tejto problematike rokoval slovenský premiér počas dňa aj s eurokomisárkou pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věrou Jourovou. V Bruseli Fico absolvoval aj stretnutie s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

AUGUST

23. augusta – RAKÚSKO: Predseda vlády SR Robert Fico odcestoval do rakúskeho Salzburgu, kde sa zúčastnil na stretnutí premiérov krajín S3 s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Témou spoločného rokovania bola budúcnosť Európskej únie s dôrazom na problematiku pracovného trhu (smernica o vysielaní pracovníkov), témy hospodárskej a sociálnej konvergencie a aktuálne otázky bezpečnosti a migrácie. Súčasťou tzv. slavkovského formátu (S3) sú Rakúsko, Česko a Slovensko. Formát bol vytvorený v januári 2015 na prvom stretnutí premiérov týchto troch krajín, ktoré sa uskutočnilo v Slavkove u Brna.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico pózujú pre médiá 23. augusta 2017 v Salzburgu.
Foto: TASR/AP


SEPTEMBER

4. septembra – ČESKO: Predsedovia českej a slovenskej vlády Bohuslav Sobotka a Robert Fico podpísali na stretnutí na moravskom zámku Lednice spoločné vyhlásenie, v ktorom deklarovali záujem naďalej prehlbovať vzájomné vzťahy a spoluprácu vo všetkých oblastiach. Identifikovali aj nové priority spolupráce, napríklad v oblasti obrany, bezpečnosti, vnútra, dopravy či životného prostredia. Témami spoločného výjazdového rokovania slovenských a českých ministrov boli aj vzájomné bilaterálne vzťahy a príprava spoločných podujatí a osláv pri príležitosti významných výročí v roku 2018: 100. výročia vzniku Československa, 50. výročia Pražskej jari a 25. výročia novodobej samostatnosti ČR a SR.

18. septembra - NEW YORK: Prezident SR Andrej Kiska vystúpil s príhovorom na 72. Valnom zhromaždení OSN. Vo svojom prejave sa okrem klimatických zmien a úlohy OSN venoval i otázke bezpečnosti. Stretol sa s najvyššími predstaviteľmi OSN vrátane aktuálneho predsedu VZ OSN Miroslava Lajčáka.

22. septembra – RAKÚSKO: Na Slovensku vznikne s vysokou pravdepodobnosťou Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý bude ochraňovať ľudí pripravených bojovať proti korupcii. Vo vládnucej koalícii zároveň existuje vôľa predložiť nový ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Premiér Robert Fico to oznámil v rakúskom Laxenburgu počas stretnutia s dekanom Medzinárodnej protikorupčnej akadémie (IACA) Martinom Kreutnerom. Témou rokovania boli aktivity smerujúce k užšej spolupráci v boji proti korupcii na národnej i regionálnej úrovni. Na stretnutí bol prítomný aj riaditeľ Odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR Peter Kovařík. V závere stretnutia bolo podpísané spoločné memorandum.

25.–26. septembra – ČESKO: Česko-slovenské priateľstvo a koordinácia sú veľmi dôležité, aby obe krajiny mohli v Európe presadzovať národné záujmy, uviedol český premiér Bohuslav Sobotka pri prijatí predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, ktorý uskutočnil oficiálnu návštevu ČR v nadväznosti na pozvanie zo strany predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jana Hamáčka. Stretnutie s predsedom českej vlády bolo prvým bodom dvojdňovej oficiálnej návštevy ktorú Danko spolu s ďalšími členmi slovenskej delegácie absolvoval v Českej republike.

Na snímke vľavo predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a druhý sprava predseda Národnej rady SR Andrej Danko počas oficiálnej návštevy v Prahe 25. septembra 2017.
Foto: TASR/Michal Svítok


28.-29. septembra – ESTÓNSKO: Predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastnil na digitálnom summite v estónskom Tallinne, ktorý bol platformou na začatie diskusií o ďalších plánoch digitálnej inovácie so zámerom udržať Európu v technologickej špičke s dlhodobým cieľom stať sa globálnym digitálnym lídrom. Predsedovia vlád a premiéri EÚ diskutovali o úlohe vlád pri zvyšovaní dôvery občanov v digitálnom priestore, ale zamerali sa aj na budúcnosť európskej ekonomiky z pohľadu potrieb trhu, infraštruktúry a pracovnej sily. V predvečer summitu sa premiér Robert Fico stretol s lídrami EÚ na neformálnej pracovnej večeri podávanej predsedom vlády Estónska Jürim Ratasom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktorej hlavnou témou bola budúcnosť Európskej únie. Lídri Únie taktiež zhodnotili pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť rok od Bratislavského summitu.

OKTÓBER

2.-3. októbra – ČIERNA HORA: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko na dvojdňovej oficiálnej návšteve Čiernej Hory. Išlo o vôbec prvú návštevu predsedu slovenského parlamentu v tejto balkánskej krajine od nadviazania vzájomných diplomatických stykov. Návšteva zároveň nadviazala na dve predchádzajúce pracovné návštevy predsedov čiernohorského parlamentu v Bratislave. Danko absolvoval rokovania s čiernohorským predsedom parlamentu Ivanom Brajovičom, čiernohorským prezidentom Filipom Vujanovičom, ako aj predsedom vlády Duškom Markovičom. Stretol sa tiež s predsedom vládnucej Demokratickej strany socialistov Čiernej Hory (DPS) a niekdajším dlhoročným čiernohorským premiérom Milom Djukanovičom.

13.–14. októbra – MAĎARSKO: Hospodárstvo, konkurencieschopnosť, situácia v krajinách na západe Balkánskeho polostrova a ich perspektíva európskej integrácie boli hlavnými témami dvojdňového summitu prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky, na ktorý do juhomaďarského mesta Szekszárd pricestoval prezident SR Andrej Kiska. S ďalšími hlavami štátov - českým prezidentom Milošom Zemanom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a poľským prezidentom Andrzejom Dudom - sa Kiska stretol v rovnakej zostave predtým už dvakrát, naposledy vlani 14. a 15. októbra v Poľsku. Hlavnou témou vtedajšej schôdzky bola energetická bezpečnosť krajín strednej Európy.

Na snímke prezidenti krajín V4, zľava maďarský prezident János Áder, prezident SR Andrej Kiska, poľský prezident Andrzej Duda a český prezident Miloš Zeman prichádzajú na druhý deň dvojdňového summitu v maďarskom Szekszárde 14. októbra 2017.
Foto: TASR/DUNA/ MTI - Tamás Kovács


15. októbra – RUSKO: Počas pracovnej návštevy Ruskej federácie sa predseda Národnej rady SR Andrej Danko zúčastnil v Petrohrade na zasadnutí Medziparlamentnej únie, ktorá je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou na svete. Kľúčovými bodmi programu zasadnutia boli voľba novej predsedníčky a podpredsedov Medziparlamentnej únie na nadchádzajúce funkčné obdobie (2017-20) a diskusia zameraná na tému podpory kultúrneho pluralizmu a mieru prostredníctvom medzináboženského a medzietnického dialógu. Predstavitelia parlamentov z celého sveta v Rusku debatovali aj o humanitárnej kríze v Mjanmarsku či vnútropolitickej situácii vo Venezuele.

18. októbra – FRANCÚZSKO, BELGICKO: Premiér Robert Fico sa v Štrasburgu stretol s predstaviteľmi Rady Európy a so zástupcami skupiny štátov GRECO i Európskeho súdu pre ľudské práva. Témou ich spoločných rokovaní boli protikorupčné opatrenia, ktoré Slovensko v poslednom období zaviedlo, a konkrétne aktivity vlády v tejto oblasti. Z francúzskeho Štrasburgu sa predseda vlády SR presunul do Bruselu, kde sa zúčastnil na pracovnom stretnutí premiérov V4 s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Ficov bruselský program pokračoval účasťou na zasadnutí Európskej rady, ktorej témami boli migrácia, obrana, vonkajšie vzťahy a digitalizácia. Lídri EÚ zároveň na stretnutí zhodnotili aktuálny stav rokovaní o brexite.

28. októbra - ČESKO: Vo Vladislavskej sále Pražského hradu sa predseda vlády SR Robert Fico zúčastnil na slávnostnom ceremoniáli udeľovania štátnych vyznamenaní pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku samostatného československého štátu, ktorý si Česká republika pripomína práve 28. októbra.

NOVEMBER

12. novembra – RUSKO: Rusko je jedným z najdôležitejších obchodných partnerov Slovenska a hospodárska spolupráca dlhodobou prioritou bilaterálnych vzťahov. Upozornil na to predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý absolvoval štvordňovú oficiálnu návštevu Ruskej federácie. Slovenská delegácia sa v Moskve stretla s predsedom dolnej komory Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie - Štátnej dumy - Viačeslavom Volodinom, predsedníčkou hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - Valentinou Matvijenkovou, ako aj so svetovým šachovým veľmajstrom Anatolijom Karpovom, ktorý je v súčasnosti podpredsedom Výboru pre medzinárodné vzťahy Štátnej dumy.

15. novembra – FRANCÚZSKO: Prezident SR Andrej Kiska vystúpil na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu s prvým príhovorom hlavy štátu SR od vstupu Slovenska do Európskej únie. Stal sa druhým prezidentom SR, ktorý sa predstavil zákonodarcom Európskej únie - po Rudolfovi Schusterovi v máji 2001. Vystúpenie sa konalo na pozvanie predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho, s ktorým prezident Kiska absolvoval aj samostatné rokovanie.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani (vľavo) a prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (vpravo) počas stretnutia 15. novembra 2017 v Štrasburgu.
Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR


17. novembra - ŠVÉDSKO: Premiér SR Robert Fico strávil štátny sviatok na sociálnom summite Európskej únie vo švédskom Göteborgu, kde európski lídri hovorili o sociálnych právach a pracovných podmienkach v Únii.

21. - 23. novembra – MEXIKO: Vystúpenie na pôde Senátu mexického parlamentu, na slovensko-mexickom ekonomickom fóre, ale aj prevzatie symbolického kľúča od hlavného mesta Mexika absolvoval prezident SR Andrej Kiska, ktorý uskutočnil štátnu návštevu Spojených štátov mexických na pozvanie prezidenta Enriqueho Peňu Nieta. Išlo o prvú štátnu návštevu slovenského prezidenta v Mexiku. V rámci programu Kiska rokoval s vysokými predstaviteľmi krajiny. Obsahom rozhovorov bol ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce, osobitne v hospodárskej oblasti, v inováciách, vo vede i výskume a ďalšie témy spoločného záujmu. Prezidenti pri príležitosti návštevy podpísali spoločnú deklaráciu o prehĺbení spolupráce oboch krajín.

24. novembra - BELGICKO: Predseda vlády SR Robert Fico sa v Bruseli zúčastnil na 5. summite EÚ – Východné partnerstvo. Lídri EÚ spoločne s predstaviteľmi šiestich krajín Východného partnerstva prediskutovali možnosti ďalšej spolupráce a zhodnotili výsledky, ktoré sa dosiahli od skončenia posledného summitu v Rige v roku 2015. Na summite rokovali o posilnení štyroch prioritných oblastí: silnejšie hospodárstvo: hospodársky rozvoj a lepšie trhové príležitosti, silnejšia správa vecí verejných: posilnenie inštitúcií a dobrej správy vecí verejných, silnejšia prepojenosť: posilnenie vzájomnej prepojiteľnosti, najmä v oblastiach dopravy a energetiky, silnejšia spoločnosť: prehĺbenie mobility a kontaktov medzi ľuďmi.

27. novembra - MAĎARSKO: Vzťahy Slovenska s Čínou sa po roku ochladenia normalizujú. SR začala spolupracovať s Čínou v železničnej preprave tovaru, spolupracuje v oblasti ciel, požiadala o urýchlenie udeľovania certifikátov kvalitných slovenských potravín určených na vývoz a oživuje sa spolupráca aj v oblasti energetiky. Povedal to v Budapešti po šiestom summite vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny predseda slovenskej vlády Robert Fico.

29. - 30. novembra – POBREŽIE SLONOVINY: Pokiaľ nebude jasná spolupráca afrických krajín a Európskej únie, bude pravdepodobne migrácia naďalej pre EÚ obrovským strašidlom. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico na 5. summite Africkej únie a Európskej únie (AÚ-EÚ) v Abidjane v Pobreží Slonoviny. Lídri Africkej únie a Európskej únie sa stretli v Abidjane na dvojdňovom summite o budúcnosti vzťahov medzi EÚ a Afrikou a o otázkach hospodárstva, bezpečnosti a migrácie.

V Budapešti sa v piatok 1. decembra 2017 stretli predsedovia parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Na snímke uprostred predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
Foto: TASR/Ladislav Vallach


30. novembra – 1. decembra - MAĎARSKO: O posilnení spolupráce parlamentov krajín V4 rokoval predseda Národnej rady SR Andrej Danko na neformálnom stretnutí predsedov parlamentov štátov Vyšehradskej štvorky v Budapešti. Ambíciou stretnutia bolo prehĺbenie spolupráce národných parlamentov s Európskym parlamentom, ako aj spolupráce národných parlamentov navzájom, s cieľom lepšie si vysvetľovať názorové rozdiely medzi nami.