Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Turbulentný tretí štvrťrok 2017: Koaličná kríza a odchod Plavčana

Foto: kombo TASR

Tretí štvrťrok končiaceho sa roka bol politicky turbulentný. Dominovala mu koaličná kríza, odchod ministra školstva, ale aj oslavy Ústavy SR.

Bratislava 25. decembra (TASR/Teraz.sk) - Druhá polovica roka 2017 sa začala šťastne pre prezidenta Andreja Kisku, ktorému sa v júli narodil syn. V septembri oslávila Ústava SR 25. narodeniny, jej oslavy však odignorovali poslanci ĽSNS.

Koalíciou otriasla kríza, pretože predseda SNS Andrej Danko vypovedal koaličnú zmluvu a zmenil sa aj minister školstva. Po abdikácii Petra Plavčana, bola dočasne poverená riadením rezortu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Novou ministerkou školstva sa neskôr stala Martina Lubyová.

Teraz.sk prináša udalosti v Slovenskej republike v treťom štvrťroku 2017.

JÚL


1. júla 2017 - Slovenská katolícka charita (SKCH) má nového generálneho sekretára. Na základe výsledkov výberového konania a po schválení Konferenciou biskupov Slovenska (KBS) prevzal túto funkciu Erich Hulman, ktorý vystriedal vo vedení SKCH Radovana Gumuláka.

4. júla 2017 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 23 sudcov bez časového obmedzenia. Novými sudcami sa stali Dana Bartová (OS Nitra), Antónia Bednarčík, Zuzana Belanová (obe OS Bratislava I), Antónia Ďuranová (OS Žilina), Andrea Fraňová (OS Nové Mesto nad Váhom), Roman Lajoš (OS Bardejov), Martin Ľupták (KS Banská Bystrica), Miroslav Majerník (OS Rožňava), Jana Mičeková (OS Galanta), Lucia Novysedláková (OS Žilina), Tomáš Paranič (OS Košice II), Tomáš Rudáš (OS Prievidza), Katarína Skubáková (OS Trnava) a Veronika Vnuková (OS Nitra). Kiska vymenoval aj deväť nových sudcov pre Okresný súd v Banskej Bystrici, ktorí budú vykonávať exekučnú agendu na novom celoslovenskom pracovisku – Exekučnom súde. Nové sudcovské posily sú: Eva Bomborová, Martin Kostúr, Katarína Morová, Svetlana Novysedláková, Stanislava Salajová, Eva Segečová, Eliška Šnajderová, Dorota Topoľančíková a Dominika Vavreková.

7. júla 2017 – Prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi sa narodil syn, ktorému dali meno Martin.
Prezident A. Kiska so synom Martinom.
Foto: FB A. Kiska


10. júla 2017 – Bloger Ján Benčík sa stal držiteľom Ceny európskeho občana za rok 2017 za Slovensko. Pamätnú plaketu si prebral v Európskom informačnom centre v Bratislave z rúk europoslanca poslanca Ivana Štefanca (KDH).

10. júla 2017 – Žiaci prvých ročníkov na základných školách nebudú musieť vedieť písať písaným spojitým písmom. Ministerstvo školstva zrušilo dodatok, ktorý to prikazoval.


11. júla 2017 - Súdnu radu SR bude v nasledujúcom období viesť Lenka Praženková. Rozhodli o tom členovia rady v tajnom hlasovaní.

14. júla 2017 - Brigádny generál Ľubomír Svoboda je novým veliteľom Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR.
Na snímke veliteľ VS OS SR Ľubomír Svoboda.
Foto: TASR - Branislav Račko


19. júla 2017 – Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) zaujme stanovisko k rozdeľovaniu eurofondov určených na dlhodobý strategický výskum a vývoj. Uviedol to počas návštevy Slovenskej akadémie vied (SAV). Slovenské univerzity a SAV nedostali žiadne peniaze z výzvy za takmer 300 miliónov eur. Prezident navštívil Ústav polymérov, ktorý spolu s Ústavom etnológie vzišli z auditu ústavov SAV ako špičkové pracoviská.

24. júla 2017 – Vláda na rokovaní odsúhlasila zvýšenie tarifných platov o šesť percent od 1. septembra tohto roka učiteľom v regionálnom a vysokom školstve. Ministerstvo školstva plánuje investovať do výstavby, modernizácie a rekonštrukcie športovej infraštruktúry 27.650.000 eur, materiál Výstavba, modernizácia a rekonštrukcia športovej infraštruktúry národného významu schválila vláda.


26. júla 2017 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval 15 sudcov bez časového obmedzenia. Do funkcie sudcov vymenoval Lindu Anovčinovú, Jaroslavu Gederovú, Ivanu Hauerlandovú, Mariana Hoffmanna, Miroslavu Hudecovú, Vladimíra Hudzíka, Evu Kresl, Júliu Malegovú, Katarínu Maniačkovú, Martinu Mochnáčovú, Kamilu Nagyovú, Stanislavu Noskovú, Martinu Rusnákovú, Katarínu Švecovú a Zuzanu Tomašovičovú.

27. júla 2017 - Slovenská vláda v Bruseli podala oficiálnu žiadosť o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy.

AUGUST


3. augusta 2017 – Prezident SR Andrej Kiska odvolal z funkcie desiatich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Skončili sudcovia Martina Mišovičová, Viera Schubertová, Božena Sukupčáková, Zdenka Zamecová (všetci ku dňu 7.7.), Lýdia Mendelová, Jozef Mészáros (obaja ku d¨ľu 10.7.), Jarmila Jurkovičová (12.7.), Juraj Florovič (17.7.), Juraj Seman (1.8.) a Ľubomír Dobrík (3.8.).

3. augusta 2017 – Pri čerpaní eurofondov na výskum by mali nastať zmeny. Predseda parlamentu a strany SNS Andrej Danko navrhol, aby sa problematická výzva na dlhodobý strategický výskum a vývoj zrušila. Pre vysoké školy sa má vypísať nová výzva. Uviedol to po rokovaní Koaličnej rady.

4. augusta 2017 – Firma SK-NIC a za štát Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Petra Pellegriniho (Smer-SD) podpísali dodatok k zmluve o spolupráci medzi štátom a touto spoločnosťou na správu národnej domény .sk.

7. augusta 2017 - Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) vypovedal koaličnú zmluvu. Zdôvodnil to absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii.

8. augusta 2017 - Lídri koaličných strán Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár sa zišli na koaličnej rade v hoteli Bôrik v Bratislave, kde hovorili o Dankovom vypovedaní koaličnej zmluvy. Šéf národniarov navrhol koaličným partnerom rokovania o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.


10. augusta 2017 - Prezident SR Andrej Kiska udelil milosť 34-ročnej matke piatich detí, ktorá mala ísť do väzenia. Omilostil ju pod podmienkou, že ďalší rok nespácha žiadny úmyselný trestný čin.

10. augusta 2017 - Expremiéra Vladimíra Mečiara nebudú stíhať za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Podozrenie z trestného činu súviselo s amnestiami v roku 1998. Stíhaniu sa expremiér vyhne napriek tomu, že podľa Ústavného súdu SR svoje právomoci prekročil. Dôvodom je premlčanie prípadu. Polícia viacnásobného expremiéra vyšetrovala pre porušenie právomoci vzhľadom na udelenie amnestií súvisiacich s únosom syna prezidenta Michala Kováča a zmareného referenda.
Na snímke expremiér SR Vladimír Mečiar
Foto: TASR/Jakub Kotian


14. augusta 2017 - Manželka zosnulého pilota vojenského lietadla AN-24, ktoré havarovalo v januári 2006 pri maďarskej obci Hejce, v Kancelárii prezidenta SR nechala vyznamenania, ktoré boli jej manželovi udelené in memoriam. Dôvodom odovzdania vojenských pôct je nespokojnosť s tým, že kompetentní doposiaľ neobnovili vyšetrovanie príčin havárie.

16. augusta 2017 – Na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika pristál Airbus A-319, ktorý sa stane súčasťou vládnej letky. Lietadlo vzápätí odletelo do českej Ostravy, kde dostane nový náter.
Na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika pristál v stredu 16. augusta 2017 Airbus A 319-115, ktorý po získaní novej kamufláže v slovenských farbách bude slúžiť Leteckému útvaru Ministerstva vnútra SR na prepravu ústavných činiteľov.
Foto: TASR/Marko Erd


16. augusta 2017 - Vláda SR odsúhlasila návrh implementácie projektu Zvereneckého fondu EÚ pre stabilitu a riešenie príčin nelegálnej migrácie a vysídlených osôb v Afrike (EUTF Afrika) v Keni Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS). Schválila tiež návrh organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb.

17. augusta 2017 - Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval 16.8. premiér Robert Fico (Smer-SD), predseda SNS Andrej Danko to akceptoval.


17. augusta 2017 - Väzňa Štefana Bota, ktorý v ranných hodinách unikol z vonkajšieho pracoviska na Zvolenskej ceste a ktorý je v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v banskobystrickej časti Kráľová, sa podarilo zadržať v ten deň. K jeho zadržaniu došlo v čase asi o 15. hodine v blízkosti poľnohospodárskeho družstva Lukavica.
Polícia zadržala väzňa na úteku Š. Botu.
Foto: Polícia SR


19. augusta 2017 - Dva pochody v Bratislave sa zaobišli bez protiprávnych konaní. Štátna aj mestská polícia dohliadali na priebeh pochodov Dúhový Pride a Hrdí na rodinu. Prvý bol za práva gejov a lesieb, druhý zase na podporu tradičnej rodiny.

25. augusta 2017 – Koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS) sa dohodli na príprave dodatku ku koaličnej zmluve.


25. augusta 2017 - Ministerstvo kultúry SR podporilo festival Divadelná Chalupka, na organizáciu kultúrneho podujatia prispeje sumou 3000 eur. O príspevku rozhodol minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) v reakcii na to, že vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pozastavilo dotáciu schválenú poslancami kraja.

30. augusta 2017 - Prezident SR Andrej Kiska udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy brigádnemu generálovi Milanovi Píkovi, jednému z posledných žijúcich československých dôstojníkov, ktorí bojovali v britskom Kráľovskom letectve.

30. augusta 2017 - Vláda SR si vybrala ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka. Zvolila si ho spomedzi deviatich uchádzačov, ktorých verejne vypočula. O post predsedu ÚVO sa uchádzali aj Helena Polónyi, Martin Hasay, Matej Sliška, Matúš Džuppa, Ingrid Šikulajová, Elena Sivová, Zita Táborská a Peter Kubovič.

30. augusta 2017 - Novými členmi Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa stali s účinnosťou od 28. septembra Marek Vladár a Nina Nerušilová.

31. augusta 2017 – Lídri vládnych strán Robert Fico (Smer-SD), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd) berú na vedomie rozhodnutie školských odborárov nepodpísať memorandum o sociálnom zmieri. Tým bolo podmienené zvyšovanie tarifných platov učiteľov spolu o 26,25 percenta do januára 2020. Vláda preto platy učiteľov upraví len o prvých plánovaných šesť percent, pričom garancie ďalšieho zvyšovania nie sú.

31. augusta 2017 - Pracovná skupina, ktorá má vytvoriť dodatok ku koaličnej zmluve, sa stretla prvýkrát. Rokovala na Úrade vlády SR.

31. augusta 2017 – Prezident SR Andrej Kiska dočasne poveril ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) od 1. septembra vedením rezortu školstva. Urobil tak po tom, čo odchádzajúci minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) doručil prezidentovi SR demisiu.
Na snímke vpravo prezident Andrej Kiska určil ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielu Matečnú (vľavo) za členku vlády SR, ktorá bude s účinnosťou k 1. septembru 2017 spravovať veci ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR v Bratislave 31. augusta 2017.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


SEPTEMBER


1. septembra 2017 - Slovenská ústava má 25 rokov. Jej prijatie si pripomenuli poslanci Národnej rady SR. Na zasadnutí vystúpili okrem šéfa parlamentu Andreja Danka aj prezident SR Andrej Kiska a predseda vlády Robert Fico. V pléne sedeli okrem nich a poslancov aj ministri, bývalí prezidenti SR Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič a tiež bývalí predsedovia parlamentu Jozef Migaš, Pavol Hrušovský, Pavol Paška a Peter Pellegrini. Poslanci za ĽSNS v pléne chýbali.


5. septembra 2017 – Novým generálnym riaditeľom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa stal Vladimír Puchala. Rozhodla o tom Správna rada TASR po verejnom vypočutí kandidátov na tento post.
Na snímke generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) Vladimír Puchala.
Foto: TASR - Boris Lindtner


5. septembra 2017 - Darina Gabániová zo Smeru-SD zložila poslanecký sľub a ujala sa mandátu. Urobila tak v úvode 19. schôdze Národnej rady (NR) SR. Nahradila Ľubomíra Jahnátka, ktorý je od 25. júla šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

6. septembra 2017 - Parlament schválil novelu patentového zákona a novelu zákona o e-Governmente.

7. septembra 2017 - Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zmenia na verejné inštitúcie, upraví sa aj ich financovanie. Umožní to zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý poslanci Národnej rady SR schválili.

7. septembra 2017 - Zámer opozície odvolať ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 61 zo 139 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba aspoň 76 hlasov.


8. septembra 2017 – Novým predsedom strany #Sieť sa stal podnikateľ a vysokoškolský pedagóg Ivan Zuzula. O jeho zvolení rozhodli delegáti bratislavského snemu strany. Zvolili taktiež i nových podpredsedov #Siete - Jozefa Kamenického a Kristínu Šabíkovú.

11. septembra 2017 - Koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS) podpísali dodatok ku koaličnej zmluve.


11. septembra 2017 – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) zložil v New Yorku slávnostný sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia (VZ) OSN.

13. septembra 2017 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval za novú ministerku školstva, vedy, výskumu a športu a zároveň aj za členku vlády Martinu Lubyovú (nom. SNS).
Prezident Andrej Kiska (vpravo) v Prezidentskom paláci vymenoval kandidátku SNS Martinu Lubyovú (vľavo) za ministerku školstva, vedy, výskumu a športu. V Bratislave, 13. septembra 2017.
Foto: TASR/Michal Svítok


13. septembra 2017 – Slovensko bude hľadať nového kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Rozhodla o tom vláda SR, ktorá zobrala na vedomie späťvzatie súhlasu Radoslava Procházku s jeho kandidatúrou.

13. septembra 2017 - Novým predsedom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) bude Miroslav Hlivák. Počas tajnej voľby ho 78 hlasmi zvolili poslanci Národnej rady (NR) SR. Národná rada SR 102 hlasmi schválila novelu zákona o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách. Predseda parlamentu a vláda budú udeľovať nové štátne ceny. Ide o Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana a Štátnu cenu Alexandra Dubčeka. Plénum Národnej rady SR odsúhlasilo návrh zákona o ich zriadení z dielne poslancov Smeru-SD.

14. septembra 2017 – Krajský súd (KS) v Bratislave definitívne oslobodil bývalého ministra školstva Lászloá Szigetiho spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Jeho rozhodnutie je právoplatné.

18. septembra 2017 - Vzhľadom na opakované prípady zneužitia údajov o daňovníkoch je nevyhnutné ich dôsledne prešetriť. Prezident SR Andrej Kiska to zdôraznil pri stretnutí s ministrom financií SR Petrom Kažimírom. Ministra prijal prezident v súvislosti s únikom zákonom chránených daňových informácií o firme, v ktorej je hlava štátu spolumajiteľom.

18. septembra 2017 - Pokračovať v úspešnej spolupráci pri propagovaní značky UNESCO, ktorá má posilniť ekonomický rast v menej rozvinutých regiónoch Slovenska a realizovať program Svetové dedičstvo a udržateľný cestovných ruch. Aj o tom rokoval štátny tajomník envirorezortu Norbert Kurilla s riaditeľkou Centra svetového dedičstva UNESCO Mechtildou Rössler.

18. septembra 2017 - Svoje riaditeľské pozície obhájili doterajší šéfovia zdravotníckych zariadení. Národný onkologický ústav (NOÚ) v Bratislave tak bude naďalej viesť Jozef Valocký, ktorý je aj poslancom Národnej rady SR za Smer-SD. K zmene nepríde ani na čele trnavskej fakultnej nemocnice, jej generálnym riaditeľom má ostať Daniel Žitňan.

19. septembra 2017 – Okresný súd Bratislava III uznal obvineného JUDr. Daniela Lipšica vinným z prečinu usmrtenia a odsúdil ho na trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov a uložil mu probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe.
Daniel Lipšic zrazil vo večerných hodinách na križovatke Kutuzovovej a Vajnorskej staršieho chodca, ktorý zraneniam podľahol. V Bratislave, 19. septembra 2016. FOTO: Teraz.sk - Kristína Jurzová
Foto: Teraz.sk - Kristína Jurzová


22. septembra 2017 – Horskej záchrannej službe (HZS) odovzdal vo Vrátnej doline podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) jedenásť nových terénnych áut Toyota Land Cruiser.
Odovzdávanie 11 nových vozidiel Toyota Landcruiser pre Horskú záchrannú službu (HZS) na záchytnom parkovisku pred obcou Štefanová vo Vrátnej doline. Na snímke vľavo minister vnútra SR Robert Kaliňák.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


24. septembra 2017 – V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice. Zrušil pritom rozsudok Najvyššieho súdu (NS) SR z roku 2016, podľa ktorého sporné územie patrí do katastra obce Sokoľany, a vec mu vrátil na ďalšie konanie.

25. septembra 2017 - V poradí už tretí veľký protikorupčný pochod, ktorý organizovali študenti, sa uskutočnil v Bratislave. Pochod prebiehal pokojne a bez mimoriadnych incidentov. Opäť žiadali vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara a odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

26. septembra 2017 – Na zlepšovanie digitálnych zručností študentov a na zvyšovanie digitálnej gramotnosti zamestnancov, ale aj nezamestnaných či podnikateľov je zameraná Digitálna koalícia, ktorú v Bratislave podpísaním memoranda zakladajúcimi členmi uviedli do života a ktorej predsedom predstavenstva je vicepremiér Peter Pellegrini.

27. septembra 2017 - Slovenská republika nemala v roku 1993 na samostatnosť pripravené nič. V prejave na konferencii Právny štát alebo právo na pravdu to uviedol vtedajší premiér Vladimír Mečiar. Jeho rozsiahly príspevok mal názov "Od federácie po dnešok" a obsahoval najmä spomienky a popis následného vývoja po rozdelení ČSFR v roku 1993. Partnermi konferencie, na ktorej vystúpil aj sudca Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin, boli okrem iných Panslovanská únia, Slovakia plus, Kongres slovenskej inteligencie, Slovenské hnutie obrody, Konzervatívne Slovensko, Spoločnosť A. Hlinku, Ústav dejín kresťanstva, Magnificat či Aliancia za nedeľu.

28. septembra 2017 - Ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zmenia na verejné inštitúcie, upraví sa aj ich financovanie. Umožní to zákon o verejnej výskumnej inštitúcii (VVI), ktorý prezident SR Andrej Kiska podpísal. Prezident SR tiež podpísal novelu zákona o poskytovaní príspevku účastníkom národného boja za oslobodenie a vdovám a vdovcom po týchto osobách. Zjednodušenie podpisovania elektronických podaní, online platby kartou za elektronické služby štátu, centrálny register elektronických rozhodnutí či jednotné úradné doručovanie. Tieto zmeny prinesie novela zákona o e-Governmente, ktorú podpísal prezident SR.

30. septembra 2017 – Slovensko má ďalšieho blahoslaveného, je ním slovenský salezián, kňaz Titus Zeman. Obrad blahorečenia pri Kostole Svätej rodiny v Bratislave vykonal legát pápeža Františka, kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých.
Titus Zeman
Foto: tituszeman.sk