Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Volodymyra Y. právoplatne oslobodili v kauze dvoch vrážd

Volodymyr Y., považovaný za bossa ukrajinsko-slovenského gangu Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dnešného verejného zasadnutia KS sa nezúčastnil ani jeden z obžalovaných, ktorí dali súhlas svojim právnym zástupcom na konanie v neprítomnosti.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Bratislava 18. apríla (TASR) - Odvolací Krajský súd v Bratislave (KS) dnes právoplatne oslobodil Ukrajinca Volodymyra Y. a jeho ďalších troch komplicov, ktorých nižší Okresný súd Bratislava 1 koncom júla 2011 rovnako oslobodil v kauze dvoch vrážd Sergeja Chaplického a Petra Gála.

KS dnes teda potvrdil verdikt nižšieho súdu, ale rozdiel bol vo výrokovej časti dvoch skutkov. Trojčlenný senát KS vo svojom výroku skonštatoval, že v prvom skutku vraždy Chaplického nebolo dokázané, že skutok spáchali títo štyria obžalovaní. V druhom prípade vraždy Petra Gála dnes odvolací KS oslobodil Volodymyra Y. a jeho troch spoluobžalovaných zase z dôvodu, že nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli trestne stíhaní. Obžalobu na kvarteto podala Krajská prokuratúra v Bratislave. Dnešný verdikt KS je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.

Dnešného verejného zasadnutia KS sa nezúčastnil ani jeden z obžalovaných, ktorí dali súhlas svojim právnym zástupcom na konanie v neprítomnosti. Volodymyr Y. je v súčasnosti už približne jedenásty rok vo väzbe za inú trestnú činnosť a obvinenia z ďalšej v poradí už ôsmej vraždy. Eduard V., Vasyl P. a Mykol Sh. sú zase od 27. júla 2011, teda od oslobodzujúceho rozsudku spomínaného nižšieho bratislavského súdu, na slobode. Poslední dvaja sú naspäť na Ukrajine.

"Obhajoba sa stotožňuje s dnešným rozhodnutím odvolacieho Krajského súdu v Bratislave, ktorý potvrdil to, čo obhajoba tvrdila od začiatku trestného konania, že Volodymyr Y. nemal s touto trestnou činnosťou, z ktorej bol obžalovaný, nič spoločného," povedal dnes pre TASR po skočení verejného zasadnutia odvolacieho súdu právny zástupca Volodymyra Y. Juraj Baláž.

Voči verdiktu z júla 2011 sa odvolal krajský prokurátor, preto vo veci konal vyšší KS. Ukrajinského bossa Volodymyra Y. a jeho troch komplicov, ktorých oslobodil koncom spomínaného júla 2011 spod obžaloby senát Okresného súdu Bratislava I v kauze uvedených dvoch vrážd - Chaplického a Gála - prepustili hneď v ten deň na slobodu. Bývalého ukrajinského boxera však ihneď po prepustení z bratislavského Ústavu na výkon väzby zadržali kukláči tak, ako aj v minulosti - 31. decembra 2007. Následne bol obvinený z ďalšej vraždy - v poradí už ôsmej - a inej trestnej činnosti.

Kvarteto je obžalované aj v prípade ďalších piatich vrážd. Najbližšie hlavné pojednávanie je v tomto prípade naplánované pred iným senátom KS na začiatok mája tohto roka. V tomto prípade bratislavský KS rozsudkom z februára 2009 odsúdil Volodymyra Y., Eduarda V., Vasyla P. a Mykola Sh. na doživotie za spomínaných päť vrážd, ktorých štyri obete údajne patrili medzi členov gangu. Najvyšší súd SR však tento rozsudok v lete 2010 zrušil a vrátil prípad na prvostupňový súd. Jedným z dôvodov zrušenia rozsudku má byť nutnosť prehratia kompletných zvukových záznamov z cely Eduarda V. Polícia ho s nastrčeným agentom nahrávala niekoľko mesiacov.

Ukrajinec čelil obvineniam vo viacerých prípadoch. Zatiaľ bol odsúdený iba za zorganizovanie vývozu kradnutých áut do zahraničia na štyri roky. Podľa polície založil Volodymyr Y. zločineckú skupinu v roku 1999 a riadil ju až do roku 2003. Gang pôsobil na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Bielorusku. Okrem iného mal obchodovať s kradnutými autami. V tomto prípade však v novembri 2012 dosiahol na OS Bratislava 2 obnovu konania.

Odvolací KS 25. februára tohto roku však rozhodnutie zrušil a vec vrátil späť na nižší súd, aby vo veci opätovne konal a rozhodol.