Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Voliči, ktorým zdravie bráni ísť voliť, môžu požiadať o prenosnú urnu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Právna norma myslí aj na voličov, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôžu čítať alebo písať.

Bratislava 5. novembra (TASR) – Hlas v sobotňajších voľbách do vyšších územných celkov môžu odovzdať voliči aj mimo volebnej miestnosti. Prenosná hlasovacia schránka príde za nimi, ak o to požiadajú okrskovú volebnú komisiu. Voliť musia v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková komisia zriadená. Táto možnosť sa týka voličov, ktorí sa do hlasovacej miestnosti nemôžu dostaviť zo závažných, najmä zdravotných dôvodov.

"V takom prípade okrsková volebná komisia vyšle k voličovi dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami a obálkou. Pri hlasovaní postupujú členovia okrskovej volebnej komisie tak, aby bola zachovaná tajnosť hlasovania," píše sa v zákone o voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

Právna norma myslí aj na voličov, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôžu čítať alebo písať. Taký volič má právo vziať so sebou do priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov iného voliča, nie však člena okrskovej volebnej komisie, aby za neho hlasovací lístok podľa jeho pokynov upravil a vložil do obálky.

"Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže ju do nej, na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti vložiť iný volič, nie však člen okrskovej volebnej komisie," uvádza sa ďalej v zákone.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu 9. novembra o 7.00 hodine. V krajoch, kde ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, sa 23. novembra uskutoční druhé kolo. V ňom sa zídu dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza 2571 kandidátov. Zriadených bude celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.

Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Prvýkrát sa tieto voľby uskutočnili na Slovensku v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky.