Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vodiči s preukazom skupiny B môžu od mája riadiť aj motorku do 125 cm3

Prezident Ivan Gašparovič Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal zmenu zákona o cestnej premávke, ktorá toto oprávnenie zavádza.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Vodiči s oprávnením riadiť osobné motorové vozidlo (vodičský preukaz skupiny B), môžu od 1. mája riadiť ľahký motocykel s kubatúrou až do 125 cm3 (A1). Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal zmenu zákona o cestnej premávke, ktorá toto oprávnenie zavádza. S návrhom, s ktorým sa nakoniec stotožnilo 110 zákonodarcov, prišli bývalí poslanci SaS Martin Chren a Juraj Droba.

V súčasnosti môžu vodiči s preukazom skupiny B riadiť motocykle s objemom do 50 cm3. Droba a Chren tvrdili, že nimi navrhované rozšírenie prinesie niekoľko výhod a žiadne nevýhody. "Výhodou je, že sa takýmto spôsobom podporí segment predaja ľahkých motocyklov. Máme príklad z Českej republiky, kde zaviedli takéto opatrenie novelou zákona o premávke na pozemných komunikáciách s účinnosťou od 19. januára tohto roku. Už v októbri hlásili predajcovia nárast predaja tohto druhu motocyklov o 36 percent. Toto opatrenie teda pomôže podnikateľskému prostrediu," argumentovali opoziční poslanci.

Ďalšou výhodou je podľa nich to, že uprednostnenie tohto druhu dopravy by odľahčilo dopravnú zaťaženosť hlavne v mestách. "Niektorí automobilisti najmä v teplejších ročných obdobiach uprednostňujú na krátke presuny skôr tento druh prepravy ako prepravu automobilom. Ľahké motocykle s uvedenou kubatúrou zaberajú menej miesta a tiež produkujú menej škodlivých emisií, dochádza teda k pozitívnym vplyvom aj na životné prostredie," uviedli Droba a Chren. Oprávnenie viesť motocykle s vyššou kubatúrou získajú držitelia vodičských oprávnení skupiny B, ktorí ich majú aspoň dva roky a len na motocykel s automatickou prevodovkou.