Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda začala rokovanie s meškaním, prítomných je 8 ministrov a premiér

Na snímke zľava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas rokovania 92. schôdze vlády Slovenskej republiky v Bratislave 14. marca 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ostatné rezorty zastupujú štátni tajomníci.

Bratislava 14. marca (TASR) – Vláda začala v stredu svoje rokovanie s polhodinovým meškaním. Prítomných je osem ministrov a premiér Robert Fico (Smer-SD). Ostatné rezorty zastupujú štátni tajomníci.

Za stranu Most-Híd, ktorá požaduje vypísanie predčasných volieb, prišiel minister životného prostredia László Sólymos a štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajniak. SNS má na rokovaní vlády ministra obrany Petra Gajdoša a ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka strany).

Za Smer-SD sa zasadnutie zúčastňuje podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý v pondelok (12.3.) oznámil svoju rezignáciu. Okrem toho prišiel minister financií Peter Kažimír, podpredseda vlády a v súčasnosti aj zastupujúci minister kultúry Peter Pellegrini, minister práce Ján Richter, tiež minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant strany).

"Ideme na vládu, pokračujeme ďalej, vláda je zatiaľ funkčná," uviedla pri príchode ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). "Uvidíme, neviem na to odpovedať," uviedla na otázku, ako sa bude ministrom rokovať vo vyhrotenej politickej situácii.

Ministrovi zdravotníctva Druckerovi neprekáža "ministrovať" ani počas súčasnej politickej situácie. "Kým bude vláda funkčná, budem pracovať na agende, ktorú mam rozpracovanú," uviedol Drucker s tým, že má zmysel v tejto práci pokračovať do poslednej chvíle fungovania vlády.

"Nie je správne nič nerobiť," myslí si Drucker. Nechcel komentovať, či by v súčasnej situácii pomohla výmena premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Neberte to alibisticky, ale som nominant Smeru-SD a nie je jeho člen, mne neprináleží komentovať súčasnú politickú situáciu," dodal.

Stredajší program vlády je stručný. Dominuje mu návrh na odvolanie Viktora Stromčeka (Smer-SD) z funkcie štátneho tajomníka ministerstva dopravy a tiež z funkcie splnomocnenca vlády pre prípravu a realizáciu strategických parkov. Stromček sa už dlhšie spomína ako nový generálny manažér strany Smer-SD. Na poste by mal vystriedať doterajšieho dlhoročného manažéra Jána Richtera. Vláda by v stredu mala aj prijať opatrenia na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody.