Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Vláda SR bude posilňovať európsku dimenziu na ministerstvách

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas brífingu po telefonickom rozhovore s hlavným vyjednávačom EÚ pre vzťahy so Spojeným kráľovstvom Michelom Barnierom v Bratislave 13. mája 2020. Foto: TASR – Dano Veselský

V dôsledku pandémie nového koronavírusu prechádza EÚ podľa MZVaEZ SR najzložitejším obdobím od svojho vzniku a schopnosť vysporiadať sa s ekonomickými dôsledkami krízy bude pre ňu historickým testom.

Bratislava 20. mája (TASR) - Vláda SR bude posilňovať európsku dimenziu na jednotlivých ministerstvách, podporovať aktívnejší prístup rezortov k európskej agende a intenzívnejšiu komunikáciu smerom k európskym inštitúciám, vrátane Európskeho parlamentu (EP). TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR po tom, ako sa v stredu šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) stretol so skupinou pozvaných slovenských poslancov EP.

"EP bude kľúčovou inštitúciou nielen v procese ekonomickej obnovy EÚ, pri prijímaní legislatívy, ale následne aj pri všetkých zásadných otázkach týkajúcich sa ďalšieho smerovania Únie - od dobudovania jednotného trhu, cez boj s klimatickou zmenou až po post-brexit vzťahy. Poslanci EP sú zosobnením prepojenia európskej politiky s národnou a preto je mimoriadne dôležité, aby v tomto kontexte prebiehala aj naša vzájomná komunikácia, vrátane ich aktívnej účasti na Konferencii o budúcnosti EÚ," uviedol Korčok.

V dôsledku pandémie nového koronavírusu prechádza EÚ podľa MZVaEZ SR najzložitejším obdobím od svojho vzniku a schopnosť vysporiadať sa s ekonomickými dôsledkami krízy bude pre ňu historickým testom. Aktuálne najväčšou prioritou je prijatie viacročného finančného rámca a vytvorenie mimoriadneho nástroja na obnovu, ktorý by mal zásadne pomôcť ekonomikám členských krajín EÚ. Podľa europoslancov má byť riadiacim princípom v tvorbe viacročného finančného rámca a nástroja na obnovu ekonomická a teritoriálna kohézia, sociálny dialóg a snaha o transformáciu smerom k udržateľnej a konkurencieschopnej ekonomike. Zároveň nové záchranné programy nesmú ohroziť už prebiehajúce čerpanie eurofondov.

"EÚ predstavuje pre Slovensko základný životný priestor, európska politika je súčasťou domácich politík a tomu musí zodpovedať aj efektívne nastavenie spolupráce s poslancami EP," zdôraznil minister.