Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vláda schválila prítomnosť zahraničných vojakov na území Slovenska

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR - Marko Erd

Minister obrany uviedol, že participáciou na cvičeniach preukazuje Slovensko pripravenosť podieľať sa na záväzkoch vyplývajúcich z členstva v severoatlantickej aliancii.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Príslušníci ozbrojených síl členských krajín NATO absolvujú v prvom polroku 2018 na Slovensku celkom 26 vojenských cvičení. S ich prítomnosťou na území Slovenskej republiky vyslovila v stredu súhlas vláda, ktorá zároveň odobrila vyslanie slovenských vojakov na zahraničné vojenské cvičenia.

Podľa ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) ide o významnú formu medzinárodnej spolupráce Ozbrojených síl SR. Participáciou na cvičeniach preukazuje Slovensko pripravenosť podieľať sa na záväzkoch vyplývajúcich z členstva v severoatlantickej aliancii, uviedol.

Na Slovensku budú cvičiť vojaci z Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Rumunska, Poľska či USA. Spolu pôjde o desiatky, maximálne stovky zahraničných vojakov. Hneď v úvode budúceho roka sa uskutoční spoločné cvičenie potápačov v potápaní pod ľadom.

Neskôr prídu na Slovensko aj jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, logistické a ženijné jednotky. Cvičiť na Slovensku budú aj príslušníci vzdušných síl, hasičské jednotky, výsadkári či špeciálne jednotky.

Slovenskí vojaci sa v prvom polroku budúceho roka zúčastnia v zahraničí celkom 28 vojenských cvičení. Okrem okolitých krajín pocestujú aj do Švédska, Veľkej Británie, Belgicka, Slovinska, Lotyšska, Turecka, Nemecka, Francúzska, ale aj USA. Spoločne sa budú v zahraničí precvičovať slovenskí vojenskí potápači, ženisti, prieskumníci, piloti alebo špeciálne sily.