Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Úrad vlády dostal minulý rok viac petícií

Ilustračné foto Foto: TASR

Občania Slovenskej republiky minulý rok spísali viac petícií, ale menej sťažností.

Bratislava 2. mája (TASR) – Orgány štátnej správy prijali minulý rok 215 petícií a 9088 sťažností. V porovnaní s rokom 2010 bol celkový počet podaní vyšší o 51 petícií a nižší o 217 sťažností.

Prešetrilo sa 123 petícií a 5255 sťažností, ich opodstatnenosť bola 19-percentná. Vyplýva to z informácie o vybavovaní petícií a sťažností za rok 2011 Úradom vlády SR a orgánmi štátnej správy, ktorú dnes zobral kabinet na vedomie.

Petície, ktoré dostal Úrad vlády, smerovali do oblasti dopravy, kde sa týkali napríklad ponechania niektorých vlakových spojení. V zdravotníctve zase zachovania doliečovacieho oddelenia v Ružomberku či zachovania zdravotníckeho účelu v bratislavskej poliklinike na Tehelnej.

V oblasti životného prostredia žiadali ľudia zrealizovať protipovodňové opatrenia v bývalom vojenskom priestore Javorina či riešiť zatopené obydlia a nehnuteľnosti, ktoré spôsobili stavebné úpravy vodného toku Trnávka. Nechýbali ani petície z oblasti hospodárstva či sociálnych vecí.

V prípade sťažností sa po prešetrení zistila opodstatnenosť v štyroch prípadoch, ktoré poukazovali na porušenie zákona o sťažnostiach v miestnej štátnej správe, rezortoch obrany, práce a v Správe štátnych hmotných rezerv SR.  

Ministerstvám a subjektom v ich pôsobnosti občania doručili 8345 podaní, z toho bolo 184 petícií a 8161 sťažností. Najviac sťažností, až 3408, dostal rezort vnútra, 57 petícií doprava a o jedno menej životné prostredie. Zo 4817 prešetrených podaní bolo opodstatnených 872, takže v priemere išlo o každé piate podanie.

Z ministerstiev najvyššiu opodstatnenosť podaní vykazuje obrana SR, a to až 61,1 percenta. Nasledujú ministerstvo pôdohospodárstva (36,4 %), práce (23,8 %) a dopravy (13,7 %). Z prešetrených petícií a sťažností nebola žiadna opodstatnená v ministerstvách hospodárstva, kultúry, školstva a zahraničných vecí.

Na zranenia údajne spôsobené policajtami sa vlani sťažovali desiatky ľudí

Inšpekcia ministerstva vnútra musela vlani riešiť 168 podaní v súvislosti s údajnými zraneniami, ktoré mali zadržaným, zaisteným či obvineným osobám spôsobiť policajti. V 155 prípadoch sa neprimerané násilie zo strany príslušníkov Policajného zboru nepotvrdilo. Vyplýva to z informácie ministerstva vnútra, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

V troch prípadoch sa vlani začalo trestné stíhanie, v ďalších troch bol podnet posunutý na disciplinárne konanie a zvyšné prípady ešte neboli doriešené. "V roku 2011 bolo prijatých 168 podaní, pričom z uvedených podaní nebolo vznesené obvinenie ani v jednej veci. Boli však vznesené obvinenia, ako aj spracovaný návrh na podanie obžaloby v podaniach prijatých inšpekčnou službou v roku 2010," ozrejmuje sa v materiáli.

Vlani prišlo na prácu policajtov o 16 podnetov menej ako v roku 2010, keď bolo prijatých 184 podaní. Najviac podaní prišlo prostredníctvom Zboru väzenskej a justičnej stráže a od jednotlivých fyzických osôb. "K zraneniam osôb zo strany príslušníkov Policajného zboru spôsobeným v rozpore so zákonom dochádza len ojedinele a je dôsledkom len individuálnych zlyhaní," konštatuje sa v informácii.