Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda nesúhlasí s odvolaním G. Matečnej z postu šéfky agrorezortu

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) prichádza na zasadnutie vlády v Bratislave, 23. mája 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Matečná podľa názoru kabinetu od roku 2016 vykonala množstvo konkrétnych systémových opatrení v sektoroch poľnohospodárstva, potravinárstva, ale aj lesníctva a rozvoja vidieka.

Bratislava 23. mája (TASR) - Vláda SR nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery podpredsedníčke vlády a ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriele Matečnej (nominantka SNS). Vyplýva to návrhu, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

"Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery Gabriele Matečnej vláda Slovenskej republiky vníma ako vytĺkanie politického kapitálu," konštatuje sa vo vládnom materiáli.

Matečná podľa názoru vlády od roku 2016 vykonala množstvo konkrétnych systémových opatrení v sektoroch poľnohospodárstva, potravinárstva, ale aj lesníctva a rozvoja vidieka. Medzi najdôležitejšie patrí zvýšenie transparentnosti ministerstva a jeho rezortných organizácií, zverejňovanie informácií nad rámec zákona, ďalej novela zákona o nájme poľnohospodárskej pôdy, jej zásluhou sa posilnilo postavenie poľnohospodárov na európskej úrovni. Počas polročného predsedníctva v Rade EÚ v roku 2016 sa podarilo do pracovného programu Európskej komisie zaradiť tému boja proti nekalým obchodným praktikám a otvorenie témy dvojakej kvality potravín.

V prípade navrhovateľmi prezentovaných a medializovaných problémov jednotlivých farmárov, najmä na východe Slovenska, často ide o súkromné majetkovo-právne spory a vyhrotené konflikty, ktorých riešenie nemá MPRV SR vo svojej kompetencii. Aj z tohto dôvodu sa ministerka Matečná stretla s generálnym prokurátorom a spoločne sa dohodli na riešení situácie. Agrorezort bol, je a bude plne súčinný pri poskytnutí akýchkoľvek potrebných podkladov pre potreby objasnenia jednotlivých prípadov. Jedným zo systémových opatrení je aj vznik Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, ktorá bude tvoriť stály poradný orgán ministra.