Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Premiér: Vláda odborníkov nechcela len svietiť a kúriť

Na snímke v popredí uprostred dočasne poverený predseda vlády SR odborníkov Ľudovít Ódor, v pozadí zľava dočasne poverená podpredsedníčka vlády SR odborníkov Lívia Vašáková, dočasne poverená ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Soňa Gaborčáková, dočasne poverená ministerka kultúry SR Silvia Hroncová, dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš, dočasne poverený minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Peter Balík, dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský, dočasne poverená ministerka spravodlivosti SR Jana Dubovcová, dočasne poverený minister životného prostredia SR Milan Chrenko, dočasne poverený minister financií SR Michal Horváth, dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR SR Daniel Bútora a dočasne poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič počas tlačovej konferecie po 20. rokovaní vlády SR v Bratislave 18. októbra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ministri počas piatich mesiacov nechceli byť len štatistami.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Vláda odborníkov nechcela len svietiť a kúriť. Ministri počas piatich mesiacov nechceli byť len štatistami. Na tlačovej konferencii to uviedol premiér Ľudovít Ódor. Upozornil, že jeho vláda vstupovala do ťažkého obdobia bez dôvery parlamentu s chýbajúcimi financiami a v predvolebnom období.

Vládu odborníkov podľa Ódora charakterizovali slová, ako pokoj, odbornosť a výsledky. "Dôvera vo vládu narástla za posledné obdobia. Takisto aj nedôvera klesla a je najnižšia medzi všetkými vládami, ktoré sme tu mali. Polícia aj armáda si užívajú vysokú dôveru ľudí," skonštatoval.

V prípade dosiahnutých úspechov Ódor spomenul zabráneniu prepadu veľkého množstva eurofondov, opatrenia proti vysokej cene energií, progres pri implementácii plánu obnovy, adresnú pomoc v sociálnej oblasti. Ďalej vyzdvihol finančnú motiváciu pre skvalitnenie vysokých škôl, pomoc základným školám, pokračovanie v reforme súdnictva i modernizáciu obranných spôsobilostí štátu. Pripomenul ochranu farmárov pred negatívnymi dôsledkami dovozu ukrajinského obilia, taktiež zonáciu prírodných území i napredovanie v likvidácii environmentálnych záťaží. V oblasti zdravotníctva vidí predseda vlády úspech v zlepšení jeho stavu a dofinancovania a prijatie ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne.



Novej vláde nechávajú idey a podnety pre oblasti ozdravenia verejných financií, udržania talentov na Slovensku, efektívnejšieho čerpania eurofondov i sociálnej pomoci. Premiér spomenul aj záležitosti, ktoré sa nepodarili vláde presadiť. Za situáciou v prípade pediatrov, riešenia migrácie i potrebných zmien v Trestnom zákone vidí absenciu podpory v parlamente. Mrzí ho, že vláda bola vťahovaná do predvolebného boja. Napriek tomu podľa Ódora neodchádzajú členovia jeho kabinetu zatrpknutí.

"Aspoň o kúsok sme posunuli Slovensko dopredu, ukázali sme, ako sa to dá riešiť inak, ako sa to dá riešiť odborne," podotkol. Novej vládnej garnitúre odkazuje, aby sa namiesto rozdeľovania spoločnosti a hľadania vinníkov zaoberala spôsobmi ako sa v spoločnosti spájať.

Vo svojej budúcnosti zatiaľ nemá "celkom jasno". "Uvidíme, čo prinesie život. Zatiaľ nehovorím nie na žiadne moje ďalšie smerovanie. Chcem si nechať pár týždňov voľno a potom a rozhodnem," dodal premiér. Nevylúčil politickú kariéru, aj keď to považuje za menej pravdepodobné.