Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Patrí Turecko do EÚ a je EÚ pripravená na konflikt s Tureckom?

Fakty a argumenty s Jurajom Hrabkom. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami! Hosťami sú Radovan Geist a Jozef Lenč.

Bratislava 30. novembra 2016 (TABLET.TV) – „Pre toho, kto na Európsku úniu pozerá ako na priestor dominantne kresťanský, ako na priestor dodržiavania občianskych a ľudských práv v plnej miere, pre toho nebude Turecko do EÚ nikdy patriť,“ povedal v diskusnej relácii TV Tablet Fakty a argumenty s Jurom Hrabkom politológ Jozef Lenč.

Reagoval tak na situáciu po hlasovaní poslancov Európskeho parlamentu, ktorí prijali právne nezáväzné uznesenie, požadujúce, aby únia zmrazila prístupové rokovania s Tureckom o jeho členstve. Dôvodom prijatia tohto uznesenia bolo aj tvrdé prenasledovanie občanov po neúspešnom júlovom štátnom prevrate. Podľa Lenča „z hľadiska spomínaných princípov Turecko v dnešnej podobe a smerom, ktorým sa vydalo, nespĺňa kritériá, aby bolo členom EÚ.

Vydavateľ portálu euractiv.sk Radovan GEIST sa nazdáva, že Európska únia nie je pripravená zvládnuť prípadné obnovenie migračnej vlny, ak by sa skončila dohoda s Tureckom o riešení problému utečencov. Geist však v novej diskusnej relácii TV Tablet pripomenul, že „EÚ urobila v minulosti mnoho chýb a správala sa pokrytecky. Na jednej strane otvorila prístupové rokovania, ale na druhej vrcholní predstavitelia EÚ spochybňujú, že sa Turecko stane súčasťou EÚ a využívajú na to dôvody, ktoré sa netýkajú prístupových kritérií, ale kultúry a náboženstva, ktoré nemajú byť súčasťou tejto diskusie.



Radovan GEIST
politológ, vydavateľ portálu euractiv.sk
"Vo všeobecnosti v Európe sa dnes trošku dôraz kladie skôr na to, ako zabrániť ľuďom prísť do Európy, respektíve do Schengenu. To znamená od posilňovania ochrany hraníc až po budovanie tých centier, aby sa nezopakovalo čo minule. Prípad Turecka nám ukazuje, aké ťažké je hľadať takúto formu spolupráce. Je celkom možné, že dohoda s Tureckom, ktorá bola s veľkou slávou podpísaná pred letom, ktorá mala byť vzorom podobných dohôd s inými krajinami, nebude od januára platiť."

Jozef LENČ
politológ, vysokoškolský učiteľ
"Angela Merkelová, prezident Sarkozy a iné osobnosti sa čas od času vyjadrovali, že predsa len Turecko do Európskej únie nepatrí, že Európska únia je predsa len európsky a kresťanský projekt a Turecko príliš ani európske ani kresťanské nie je. Čo, pochopiteľne, vyvolávalo aj v tureckej politickej elite obzvlášť dojem, že ich v EÚ v podstate nechcú a v istom období sa rozhodol prezident Erdogan, že Turecko si pôjde vlastnou cestou tak, aby sa nemuselo hrbiť pred Európskou úniou, ale aby vystreté s Európskou úniou rokovalo."

KĽÚČOVÉ TÉMY DISKUSIE:
==> Patrí Turecko do EÚ?
==> Je civilizačne súčasťou euroatlantického kresťanského priestoru?
==> Je EÚ pripravená na dôsledky konfliktu s Tureckom?
==> Hrozí Európe obnovenie utečeneckej vlny? Je Európa pripravená zvládnuť podobnú utečeneckú vlnu ako v roku 2015?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN