Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO A PODCAST Diár na každý deň

Podcast relácie Diár. Foto: TABLET.TV

Denný podcast Diár prináša spravodajský prehľad očakávaných udalostí. Podcast Diár si môžete vypočuť v počítači a zároveň aj odoberať vo svojich mobilných zariadeniach.

Bratislava 17. októbra (TABLET.TV) - Redaktorka TASR Lucia Kvašňovská vám prináša spravodajský prehľad dňa.

Parlamentu rokuje
(Bratislava)

Poslanci parlamentu pokračujú v rokovaní, v úvode dňa ich čakajú novely z dielne Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Zaoberať sa majú napríklad novelou zákona o verejnom obstarávaní. Právna úprava upresňuje oblasť vzájomne majetkovo, zmluvne alebo personálne prepojených hospodárskych subjektov vo verejnom obstarávaní. Iba skutočnosť, že uchádzači sú prepojení, neodôvodňuje podľa novely vylúčenie. Takýmto dôvodom vylúčenia však môže byť dohoda medzi uchádzačmi, ktorá narúša alebo obmedzuje hospodársku súťaž. Právna úprava sa zameriava aj na vymedzenie environmentálneho aspektu vo verejnom obstarávaní, ale aj zníženie administratívnej záťaže.



Pokračuje súd pre zmenky
(Bratislava)

V bratislavskom Ústave na výkon väzby pokračuje pojednávanie v kauze televíznych zmeniek. Vypovedať by mali svedkovia ako exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková či bývalý majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Obžalobe v kauze čelia podnikateľ Marian K. a bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol R. Podľa obžaloby prokurátora mali po dohode s obvineným Štefanom A. vyhotoviť štyri sfalšované zmenky. Predložiť ich mali ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Brannobezpečnostný výbor
(Bratislava)

Nahrávkou rozhovoru Mariana K. a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku sa má zaoberať parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť. Otázky poslancov by mala prísť zodpovedať ministerka vnútra Denisa Saková a policajný prezident Milan Lučanský. Poslanci budú chcieť informácie o tom odkedy má nahrávku rozhovoru polícia k dispozícii a aké úkony urobila. Po tom ako bola v stredu ráno zverejnená aj údajná nahrávka z kauzy Gorila opoziční poslanci avizovali, že sa budú ministerky a šéfa polície pýtať aj na vyšetrovanie tejto kauzy.

Budovanie záchytného parkoviska
(Ivanka pri Dunaji)

Pri železničnej zastávke v Ivanke pri Dunaji má vzniknúť záchytné parkovisko. Obyvateľom by malo slúžiť už o pol roka. Otvorenie stavby sa uskutoční aj za účasti ministra dopravy Árpáda Érseka. Vybudovanie parkoviska by malo pomôcť pri odľahčení cestnej siete do Bratislavy a zvýšení prepravy verejnosti železničnou dopravou.

Pellegrini v Bruseli
(Brusel)

Pozrieme sa aj do zahraničia. V Bruseli sa bude vo štvrtok a piatok konať jesenné zasadnutie Európskej rady. Slovensko na ňom bude zastupovať premiér Peter Pellegrini. Pred samotným summitom sa uskutoční aj pravidelné koordinačné stretnutie predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky.

Viac zaujímavých informácií sa dozviete zo spravodajského servisu tasr alebo ak navštívite portál teraz.sk.



Podcast Diár si môžete vypočuť aj na:









Listen to Stitcher