Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Verejnosť môže pripomienkovať infozákon do utorka

Foto: Ilustračné foto

Predložený návrh novely obsahuje až 70 zmien a je najrozsiahlejšou zmenou zákona od jeho prijatia v roku 2000.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Verejnosť má možnosť pripomienkovať najrozsiahlejšiu novelu infozákona od roku 2000 do utorka 10. októbra 2017. TASR informoval Juraj Rizman z organizácie Via Iuris.

Via Iuris pripomína, že Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh rozsiahlej novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

"Novela infozákona prináša mnohé zlepšenia, posilňuje vymáhateľnosť zverejňovania zmlúv a odstraňuje nejasnosti v zákone. Nedostatočne však zabezpečuje, aby polícia a prokuratúra nemohli utajovať informácie o vyšetrovaní závažných káuz. V našich pripomienkach navrhujeme aj ďalšie zlepšenia a doplnenia novely a upozorňujeme na rizikové ustanovenia," povedal Peter Wilfling, právnik Via Iuris.

Mimovládne organizácie tiež presadzujú, aby sa rozšírila informačná povinnosť firiem, ktoré sú ovládané štátom a samosprávami.

"Podporujeme zvyšovanie transparentnosti mimovládneho sektora, ale zároveň veľmi jasne hovoríme nie zvyšovaniu zbytočnej administratívnej záťaže pre občianske združenia. Jeden z bodov predloženej novely infozákona totiž navrhuje, aby aj malé občianske združenia, ktoré získali čo i len 100-eurovú dotáciu z verejných zdrojov, mali postavenie povinnej osoby. To by znamenalo, že aj dobrovoľnícke združenia, bez profesionálnych zamestnancov, by museli poskytovať informácie v plnom rozsahu a v rámci lehôt stanovených zákonom," uviedol Marcel Zajac z Centra pre filantropiu, ktorý je zároveň podpredsedom Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie.

Infozákon umožňuje občanom a novinárom získavať informácie o činnosti úradov, politikov, štátnych firiem, o hospodárení s verejnými financiami a prikazuje zverejňovanie zmlúv na internete. Predložený návrh novely obsahuje až 70 zmien a je najrozsiahlejšou zmenou zákona od jeho prijatia v roku 2000.