Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Via Iuris: Zámer Smeru utajiť hlasovanie Súdnej rady je škodlivý

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Verejnú voľbu zaviedla ešte ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za vlády Ivety Radičovej.

Bratislava 1. júna (TASR) - Organizácia Via Iuris vyzýva poslancov Národnej rady SR a to najmä za Smer-SD a KDH, aby neschválili návrh, ktorým sa utají hlasovanie Súdnej rady SR o personálnych otázkach. Stanovisko Via Iuris TASR poskytol Milan Šagát, ktorý je poverený jej riadením.

"Ak by bol tento pozmeňujúci návrh schválený parlamentom, tak napríklad v prípade zvolenia Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu by sa už verejnosť nemohla dozvedieť, ktorí konkrétni členovia Súdnej rady ho zvolili," tvrdí Via Iuris. Pozmeňujúci návrh k novele zákona o sudcoch a prísediacich, podľa ktorého by hlasovanie členov Súdnej rady o vymenovaní a odvolaní sudcov, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, šéfa a podpredsedov Súdnej rady či členov disciplinárnych senátov malo byť opäť tajné, navrhol poslanec Národnej rady (NR) SR Antonín Cicoň (Smer-SD). Ústavnoprávny výbor NR SR ho odporúča schváliť aj v pléne.

Verejnú voľbu zaviedla ešte ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská za vlády Ivety Radičovej. Smer-SD chce vrátiť právnu úpravu do predchádzajúceho stavu. Vládna strana sa odvoláva na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorej slobodný priebeh volieb vylučuje akýkoľvek nátlak na voliča zameraný na výber kandidátov, čo sa zabezpečuje ďalšou nevyhnutnou podmienkou – tajným hlasovaním. "Tajné hlasovanie je totiž nevyhnutnou zárukou pocitu istoty voliča, že bude môcť byť slobodný pri voľbách i po voľbách, takže slobodné voľby by nemohli byť zaručené, keby volič mal potenciálny strach z následkov svojho volebného rozhodnutia," argumentuje Smer-SD.

Toto odôvodnenie podľa Via Iuris obsahuje zavádzajúce argumenty. "V Dohovore o ľudských právach ani v Ústave Slovenskej republiky nie je zakotvené žiadne právo členov Súdnej rady na tajné hlasovanie. Ústava a Dohovor iba zakotvujú právo občanov na tajné parlamentné voľby," uvádza sa v stanovisku. Via Iuris ďalej dodáva, že ide o úplne odlišnú a neporovnateľnú situáciu, pretože členovia Súdnej rady nie sú v podobnom postavení ako občania pri hlasovaní v parlamentných voľbách.