Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Vedecký pohľad na Parkinsonovu chorobu je lepší, tvrdí neurológ Necpál

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na Slovensku žije približne 15.000 Slovákov s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobu.

Zvolen 11. apríla (TASR) – Posledné desaťročia zmenili laický i vedecký pohľad na Parkinsonovu chorobu k lepšiemu. TASR o tom informoval Ján Necpál z Centra pre liečbu parkinsonizmu a extrapyramídových porúch zvolenskej nemocnice. Podľa neho sa to týka najmä liečebných možností, ktoré pacienti s pokročilou formou tejto choroby nemali k dispozícii.

Pripomenul, že v tejto sfére sa vyvíjajú vo svete nové technológie a skúšajú aj nové lieky. "Tieto možnosti sa pravdepodobne časom dostanú na všedný trh a budú raz slúžiť pacientom aj u nás na Slovensku," uviedol s tým, že vo väčšine prípadov lekári nevedia, čo ju spôsobuje. "Pravdepodobne je to komplex viacerých faktorov na biochemickej a bunkovej úrovni, ktoré vedú k spusteniu procesu. Tieto zmeny môžu urýchliť niektoré situácie, ako je úraz alebo operácia s celkovou anestéziou," vysvetlil. Dodal, že takýchto prípadov je však málo. "Iba v malom percente dokážeme vystopovať dedičný faktor," zdôraznil. Spomenul, že sa zúčastňuje na viacerých medzinárodných výskumoch tejto choroby. "V porovnaní s mnohými zahraničnými krajinami sú naše finančné a materiálno-technické možnosti obmedzenejšie, čo však neznamená, že sa seriózny výskum u nás nerobí," objasnil.

Podľa jeho slov klinické štúdie so zameraním skúmať nový liek pre dané ochorenie pozostávajú z viacerých častí. Počas nich testujú efekt i bezpečnosť lieku. Zdôraznil, že iba menšia časť nových liečiv sa dostane na trh a stane sa z nich liečivo, ktoré môžu pacienti užívať. "Od prvej fázy výskumu až po registráciu liečiva a uvedenie na trh prebehne často vyše desať rokov," uzavrel Necpál.

Na Slovensku žije približne 15.000 Slovákov s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobu. Uviedla to Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. "Postihuje typicky pacientov po 60. roku života, jej výskyt sa zvyšuje so stúpajúcim vekom. Zriedka sa môže vyskytnúť pred štyridsiatkou, pričom zasahuje rovnako mužov i ženy," spresnila s tým, že Svetovému dňu Parkinsonovej choroby patrí 11. apríl.