Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: VECLOVÁ o Košiciach v roku 1945: Preboha, to je na konci sveta

Na archívnej snímke Gizela Veclová. Foto: Archív TASR

Dnes sa navždy rozlúčime s operetnou primadonou G. Veclovou. Opustila nás v nedeľu vo veku 95 rokov. V televíznom dokumente TASR spomína na Košice, ktorých sa najprv bála a potom nimi bola nadšená.

Bratislava 30. januára (Teraz.sk) – V nedeľu 27. januára nás vo veku 95 rokov navždy opustila operetná primadona Gizela Veclová, označovaná za prvú muzikálovú hviezdu Slovenska.

Teraz.sk vám pri príležitosti dnešnej poslednej rozlúčky s Gizelou Veclovou ponúka televízny dokument TASR, v ktorom slávna umelkyňa spomína okrem iného aj na svoje účinkovanie v metropole východu, kam ju zavolal na pomoc Janko Borodáč.

„Dostala som dekrét, že mám ísť do Košíc. Bol august, a ja som sa stále rozhodovala. Nikdy som nebola mimo Bratislavy, okrem Viedne, kam sme pred vojnou často chodievali električkou. Takže Viedeň som poznala, ale východ nie. Mama hovorí, preboha, kde to je, až v Košiciach... To je niekde na konci sveta,“ spomína Veclová.

„Písala som Borodáčovi, že ako sa tam dostanem, do tých Košíc. On mi odpísal: po Vrútky ide vlak a potom voľajako povozom. Tak, z toho som naozaj nebola múdra,“ priznáva.

Hoci príchod do Košíc dlho zvažovala, napokon bola nimi nadšená. „V auguste 1945 som prišla do tohto divadla z Bratislavy. Je to nádherné divadlo, Štátne divadlo Košice, vtedy sa volalo Východoslovenské národné divadlo. Obecenstvo tu bolo úžasné, boli tu dokonca vstupné aplauzy...,“ hovorí Veclová. Keď v divadle hosťoval František Krištof Veselý, študenti ho čakali vzadu za divadlom a na rukách ho odniesli až do hotela.

V roku 1903 sa v Skalici narodil František Krištof Veselý. Bol herec, spevák a režisér. Spolu s Gejzom Dusíkom a Pavlom Braxatorisom patrí medzi spoluzakladateľov slovenskej operety. Bol aj spoluzakladateľom divadla Nová scéna v Bratislave.
Foto: TASR/Viliam Přibyl


Zato ju košickí študenti naložili do fiakra, vypriahli z neho koňa a ťahali ju osobne... „Boli to romantické časy,“ spomína slávna herečka a speváčka. „Potom prišiel rok 1948 a my sme boli zrazu buržoázne hviezdy, aj keď môj otec bol kovozlievač,“ dodáva operetná primadona.

V deň poslednej rozlúčky s prvou hviezdou slovenského muzikálu, 30. januára , RTVS zaradila do vysielania Dvojky o 10.00 h Hrnčiarsky bál, televíznu inscenáciu operety G. Dusíka. Medajlón Gizely Veclovej pod názvom Prechádzka s pani Gizkou odvysiela Dvojka o 16.25 h.


Hviezda Bratislavy aj Košíc
Veclová stvárnila na doskách viacerých slovenských, ale aj zahraničných divadiel desiatky hlavných rolí operného, operetného i muzikálového žánru. Narodila sa 1. mája 1923 v Bratislave. V roku 1942 absolvovala štúdium operného spevu na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Ako čerstvá absolventka v rokoch 1942 - 1945 pôsobila ako sólistka Opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Po vojne stála pri vzniku košického divadla, kde ju do tvoriaceho sa operného súboru pozval riaditeľ Janko Borodáč, a stala sa sólistkou súboru.

Po príchode na bratislavskú Novú scénu v roku 1952 sa začalo umelecky najvýznamnejšie, 33 rokov trvajúce obdobie jej kariéry. Vydobyla si pozíciu prvej dámy slovenského muzikálu, predovšetkým vďaka postave Dolly Leviovej v slávnom muzikáli Hello, Dolly! (1966). Na festivale v Karlových Varoch v roku 1967 za ňu získala cenu pre najlepšiu muzikálovú herečku. Medzi jej najvýraznejšie muzikálové roly patria aj postavy Pani Higginsová a Pani Pearsová v My Fair Lady, Golda vo Fidlikantovi na streche či Hortenzia v muzikáli Grék Zorba.

Veclová účinkovala aj v inscenáciách činohry Divadla Novej scény spolu s Júliusom Vašekom, Ctiborom Filčíkom, Vladom Müllerom či Jozefom Kronerom. Okrem divadla sa uplatnila v slovenskom filme (Zmluva s diablom, Páni sa zabávajú, Skrytý prameň, Pacho, hybský zbojník, Sváko Ragan), v televíznych inscenáciách a programoch či v rozhlase.

K tomu treba prirátať pedagogickú činnosť na košickom konzervatóriu, kde po odchode na dôchodok učila mladých spevákov a hercov teóriu a prax šansónu. Stále však ostala i javiskovo činná. V mimoriadne obľúbenej inscenácii My Fair Lady spievala a hrala Pani Peercovú ešte po dovŕšení osemdesiatky.

Jeseň života trávila opäť v Košiciach po boku dcéry, herečky Dany Gažovej, a vnučky Dany Markušovej, ktorá je zakladateľkou prvej košickej muzikálovej školy.




Gizela Veclová na fotografiách



Gizela Veclová
Foto: RTVS


Gizela Veclová
Foto: RTVS


Gizela Veclová
Foto: RTVS