Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Valášek: Európa musí byť dôsledná v plnení záväzkov voči NATO

Riaditeľ think-tanku Carnegie EuropeTomáš Valášek, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zdôraznil pritom, že existujú určité oblasti, v ktorých sa Európa bez USA celkom nezaobíde, ako napríklad v úsilí o odradenie Ruska od "vojenského dobrodružstva" alebo v otázke jadrových kapacít.

Brusel/Bratislava 11. júna (TASR) - Medzinárodné záväzky znamenajú pre amerického prezidenta Donalda Trumpa menej, než znamenali pre jeho predchodcov v úrade, myslí si bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek, ktorý v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ think-tanku Carnegie Europe.

Podľa jeho názoru preto existuje väčšie riziko, že sa Trump otočí chrbtom k Severoatlantickej aliancii. Práve preto musia členské krajiny NATO ešte dôslednejšie napĺňať svoje záväzky, ako je zvyšovanie výdavkov na obranu či príspevkov do boja proti medzinárodnému terorizmu, aby nedali Trumpovi dôvod na Alianciu zanevrieť.

Zároveň však Európska únia musí posilniť svoju schopnosť konať v takých situáciách, keď Spojené štáty vedené Donaldom Trumpom konať nebudú, uviedol Valášek.

Americký prezident Donald Trump, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Zdôraznil pritom, že existujú určité oblasti, v ktorých sa Európa bez USA celkom nezaobíde, ako napríklad v úsilí o odradenie Ruska od "vojenského dobrodružstva" alebo v otázke jadrových kapacít. Za jasné však považuje to, že za prezidenta Trumpa bude musieť Európa zobrať do svojich rúk väčšiu zodpovednosť, či už za samotný kontinent alebo za oblasti v jeho susedstve.

"To znamená trošku aktívnejšie investovať do priemyselnej spôsobilosti v Európe a trošku aktívnejšie pristupovať k zlučovaniu vojenských síl v Európe... Začať časti našich síl integrovať do tých okolo našich susedov, či už sú to Nemecko či iné (krajiny) pod vyšehradskou vlajkou. A znamená to v konečnom dôsledku aj lepšiu spoluprácu medzi EÚ a NATO," uviedol Valášek v tohtotýždňovom rozhovore so slovenskými novinármi v Bruseli.

On sám sa však celkom nestotožňuje s nedávnym výrokom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že Európa bude musieť zobrať svoj osud do vlastných rúk.

"Je tu to riziko, že ako Európania to preženieme a že sa ujme teória, ktorú občas počuť v kuloároch. A síce, že za prezidenta Trumpa v postate prišiel vhodný čas úplne zanevrieť na Alianciu a v podstate vytlačiť Spojené štáty z biznisu bezpečnosti Európy a postarať sa o ňu čisto ako Európa," povedal ďalej. Takéto konanie by však podľa neho nemalo nijakú logiku.

Na archívnej snímke vlajky členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO).
Foto: TASR/AP


Prezidenti podľa jeho slov totiž prichádzajú a odchádzajú, naproti tomu "Aliancia tu bola 70 rokov a zahodiť po štyroch mesiacoch (vlády) prezidenta Trumpa niečo, čo sa budovalo, nedáva zmysel".

Valášek má preto určité obavy, že ak sa podarí presadiť v Európskej únii názor, že "máme teraz konať úplne bez Spojených štátov a úplne bez Aliancie, tak to oslabí obzvlášť spojencov na východe ako sme my".

S Merkelovou však absolútne súhlasí v tom, že na európskej úrovni je treba vyriešiť tie veci, ktoré môže vyriešiť len Európa. Tými je podľa neho napríklad harmonizácia príliš roztrieštenej priemyselnej základne, v rámci ktorej sa míňa priveľa peňazí za príliš málo hodnoty. Deje sa to napríklad v oblasti nákupov vojenskej techniky, ktorú členské štáty nakupujú od vlastných dodávateľov, čo je "príšerne drahé", dodal Valášek.