Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V Nitrianskom a Žilinskom kraji potvrdili ďalšie ohniská H5N8

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci opatrení sa zriaďuje monitorovacia oblasť s polomerom tri kilometre od miesta nálezu. Ide o katastrálne územie mesta Želiezovce, časť Mikula, Járok a Hrable.

Želiezovce 20. januára (TASR) - Jedna voľne žijúca volavka popolavá, ktorú 16. januára našli uhynutú v katastri mesta Želiezovce v okrese Levice, bola nakazená vírusom vysokopatogénnej aviárnej influenzy subtypu H5N8, čiže vírusom vtáčej chrípky. Choroba, ktorá bola zistená 17. januára a potvrdená 18. januára, môže predstavovať vážne nebezpečenstvo pre zdravie zvierat, ako aj pre zdravie ľudí, upozornila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Leviciach.

Ako pre TASR potvrdil riaditeľ RVPS v Leviciach Ján Števko, pre danú oblasť boli nariadené veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat. Tie sa týkajú mesta Želiezovce, Poľovníckeho združenia (PZ) Hron Hronovce, Lesov Slovenskej republiky, štátny podnik, odštepný závod Levice (Lesy SR, š.p., OZ Levice) a všetkých chovateľov hydiny a iného vtáctva chovaného v zajatí v monitorovacej oblasti s okamžitou platnosťou až do odvolania.

V rámci opatrení sa zriaďuje monitorovacia oblasť s polomerom tri kilometre od miesta nálezu. Ide o katastrálne územie mesta Želiezovce, časť Mikula, Járok a Hrable. Súčasne mestu Želiezovce RVPS v Leviciach nariaďuje vykonať do 27. januára súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí, vrátane približných počtov chovaného vtáctva podľa druhov a kategórií v písomnej forme (zvlášť pre komerčné a nekomerčné chovy).

Na pôde Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Leviciach dnes zasadal krízový štáb. Diskutovalo sa o povinnostiach, ktoré majú v tejto situácii chovatelia. "Bola tiež spresnená súčinnosť s Policajným zborom, Hasičským a záchranným zborom a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva pre prípad, ak by došlo k zhoršeniu situácie," povedal TASR riaditeľ RVPS v Leviciach Ján Števko.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok


V mestskej časti Žilinská Lehota potvrdili vírus vtáčej chrípky



Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Žilina potvrdila v mestskej časti Žilinská Lehota vírus vtáčej chrípky subtypu H5N8, ktorý nie je prenosný na človeka. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

RVPS Žilina z uvedeného dôvodu nariadila mestu Žilina a obciam Dolný Hričov, Horný Hričov, Ovčiarsko, Svederník, Divina, Divinka a Bitarová vykonať do 26. januára súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí. Vrátane približných počtov chovaného vtáctva podľa druhov a kategórií.

Podľa riaditeľky RVPS Žilina Lívie Čičkovej im 12. januára nahlásili nález uhynutého drozda čierneho v záhrade rodinného domu v Žilinskej Lehote. "Po oznámení sa inšpektori RVPS Žilina dostavili na určené miesto a zabezpečili odber kadáveru na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória - Veterinárneho ústavu Zvolen, ktoré potvrdilo pozitívny nález na vírus aviárnej influenzy. Na základe toho prijala RVPS Žilina opatrenia v zmysle platných predpisov," uviedla Čičková.