Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V ÚŠP vznikne oddelenie extrémistickej kriminality

Na snímke generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Foto: TASR/Dano Veselský

Rozšírenie reaguje na 13-ročné pôsobenie špeciálnej prokuratúry a rozšírenie jej pôsobnosti.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa personálne posilní. Rozhodla o tom v stredu vláda, ktorá schválila návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na zvýšenie počtu osôb určených na plnenie jeho úloh.

Rozšírenie reaguje na 13-ročné pôsobenie špeciálnej prokuratúry a rozšírenie jej pôsobnosti. K doterajším 25 špeciálnym prokurátorom pribudne ďalších päť prokurátorov, ktorým pomôžu dvaja noví odborní referenti, a doplní sa aj obslužný personál.

Bude tak môcť vzniknúť nové oddelenie extrémistickej kriminality. Jeho vytvorením reaguje generálny prokurátor na fakt, že od začiatku roka 2017 bola pôsobnosť ÚŠP rozšírená o trestné činy extrémizmu.

„Ide o špecifickú trestnú činnosť, dokazovanie ktorej vyžaduje nové formy taktiky dokazovania,“ argumentuje Čižnár a dokladá štatistiku. Za trištvrte roka napadlo ÚŠP 126 trestných činov extrémizmu. Generálny prokurátor predpokladá, že do konca roka bude realizovaných viac ako 150 trestných činov po začatí trestného stíhania.