Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V slovenských väzniciach bola nízka účasť, predstavovala 17 percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Ku dňu konania volieb sa v 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby i vo väzenskej nemocnici v Trenčíne nachádzalo dovedna 1506 obvinených.

Bratislava 17. marca (TASR) - V sobotňajších prezidentských voľbách, v ktorých mohlo odovzdať svoj hlas viac ako 10.000 väzňov, zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcimi prezidentskými voľbami v roku 2014 veľmi nízku volebnú účasť. Predstavovala len 17 percent, informoval TASR v nedeľu riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Ku dňu konania volieb sa v 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby i vo väzenskej nemocnici v Trenčíne nachádzalo dovedna 1506 obvinených. Z nich malo volebné právo 1386 a uplatnilo si ho len 165 obvinených.

Na druhej strane, v slovenských väzniciach sa nachádzalo ku dňu konania volieb 8934 právoplatne odsúdených. Právo voliť malo 8777 odsúdených a využilo ho len 1552 väzňov. Najstarším oprávneným voličom bol 79-ročný väzeň odsúdený na trojročný trest za ublíženie na zdraví a nebezpečné vyhrážanie sa.

Najvyššiu volebnú účasť - 36 percent zaznamenali v Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Hrnčiarovciach nad Parnou, najnižšiu v ženskej väznici Nitra - Chrenová, kde volilo len deväť percent. V bratislavskom ÚVTOS a Ústave na výkon väzby volilo 17 percent a vo väzenskej nemocnici v Trenčíne 11 percent. Voľby boli v ústavoch bezproblémové.

Na rozdiel od iných typov volieb - komunálnych či volieb do europarlamentu - sa v prezidentských voľbách pôvodne očakávala vyššia účasť. Súvisí to vždy s očakávaním udelenia prezidentskej amnestie. V posledných prezidentských voľbách v roku 2014 bola v prvom kole voľby prezidenta 29,39-percentná účasť a v druhom kole 32,42-percentná účasť väznených osôb.

"Právo voliť vo voľbách prezidenta SR mal obvinený a odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádzal vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území SR, najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov a nemal prekážku práva voliť. Prekážkou práva voliť bolo zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia," vysvetlil Baláž.