Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V. Rusková vypovedá v kauze televíznych zmeniek, Marian K. neprišiel

V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračovalo pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Na snímke bývalá manželka podnikateľa Pavla R. Viera Rusková prichádza na hlavné pojednávanie 17. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa tvrdení Pavla R. a z aktivít Viery Ruskovej na sociálnej sieti by mala dosvedčiť podpis údajných zmeniek v roku 2000, tak ako to tvrdí obhajoba.

Bratislava 17. októbra (TASR) - V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračuje vo štvrtok pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedá exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková. Marian K., ktorý je zo skutku obžalovaný spolu s Pavlom R., na pojednávanie neprišiel.

Podľa tvrdení Pavla R. a z aktivít Viery Ruskovej na sociálnej sieti by mala dosvedčiť podpis údajných zmeniek v roku 2000, tak ako to tvrdí obhajoba.

Na štvrtkové pojednávanie je predvolaný ako svedok aj Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis. Rovnako niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Na pojednávacích dňoch v septembri vypovedali ako svedkovia bývalá riaditeľka televízie Zuzana Ťapáková, súčasný riaditeľ Markízy Matthias Settele, ale aj exsiskár a bývalý novinár Peter Tóth. Po jeho neverejnej svedeckej výpovedi uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, že sa sila dôkazov voči obžalovaným posilnila na 150 percent.

V. Rusková vedela o existencii zmeniek, nikdy ich nevidela


V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračovalo pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Na snímke bývalá manželka podnikateľa Pavla R. Viera Rusková pred hlavným pojednávaním 17. októbra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Exmanželka Pavla R. obžalovaného v kauze televíznych zmeniek Viera Rusková tvrdí, že vedela o ich existencii. Zmenky mali byť podpísané začiatkom leta v roku 2000, vypovedala pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) s tým, že ich nikdy nevidela. Jej exmanžel ju mal informovať, že ide podpísať zmenky na 500 miliónov slovenských korún v prospech druhého obžalovaného Mariana K. Označila ich za výpalné. O bianko zmenkách nikdy nepočula. Rusková tiež potvrdila, že sa v zmenkách angažoval nebohý advokát Ernest Valko.

"Paľo povedal, že to bude podpisovať niekde v priestoroch Markízy na 500 miliónov," povedala Rusková s tým, že ich nikdy nevidela. Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu, či sa v rámci rodiny nerozprávali o tom, že majú dlh pol miliardy korún, uviedla, že nie. "Zmenky som ja vypustila zo svojej mysle, keď som sa dozvedela že pán Kováčik dostal takú sumu, akú dostal," uviedla Rusková. Vysvetlila, že vzhľadom na predaj Markízy mal zinkasovať podnikateľ Ján Kováčik, ktorý mal v televízii podiel, dve miliardy korún.

Rusková si myslela, že dlh za zmenky vyplatí Marianovi K. Kováčik z týchto peňazí. "Nikto mi neklopal v tom čase na dvere, že nesplácate," doplnila Rusková s tým, že v tom čase v rodine riešili iné veci ako dlh na 500 miliónov korún. Na otázku, či sa opýtala obžalovaného Pavla R., či bol dlh vyrovnaný v roku 2011, keď sa rozvádzali, odpovedala záporne.

Rusková počas svojej výpovede tiež uviedla, že o zmenkách mal vedieť aj vtedajší zástupca CME Martin Radvan. Ten je mŕtvy rovnako ako Valko.

Šanta sa Ruskovej pýtal aj na to, z koho iniciatívy išla vypovedať. Reagovala, že z vlastnej. "Napísala som status na Facebooku, že existujú ľudia, ktorí vedeli o tom, že dlh existuje," skonštatovala Rusková. Následne ju oslovili novinári a obhajca Pavla R. Marek Para. Na otázku, prečo sa ozvala až v januári tohto roka, keď sú zmenky v civilnom konaní už roky, uviedla, že ju Pavol R. nechcel do toho "vťahovať".

Na snímke podnikateľ a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R. pred hlavným pojednávaním 17. októbra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


"Očakávate nejaký bonus z toho, aby zmenky v civilnom konaní skončili pre niektorú strán úspešne?" pýtal sa Šanta. "Neočakávam pán prokurátor, nepoznáte ma," odpovedala Rusková.

Rusková v rámci svojej svedeckej výpovede spomínala aj násilné obsadenie budovy Markízy v roku 1998 Marianom K. a Petrom Čongrádym. "Ja som vtedy zažila v Markíze partiu chlapcov s bejzbalovými pálkami, ktorí sa vyhrážali každému, kto prišiel do televízie Markíza," spomínala Rusková. "Mňa chlapci od pána Čongrádyho vytláčali autom z cesty," doplnila a dodala, že zažila situáciu, keď na ňu aj vytiahli zbraň. Podpis zmeniek mal túto situáciu podľa nej urovnať.

V bratislavskom ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračuje vo štvrtok pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedá exmanželka obžalovaného Pavla R. Viera Rusková. Marian K., ktorý je zo skutku obžalovaný spolu s Pavlom R., na pojednávanie neprišiel. Na štvrtkové pojednávanie je predvolaný ako svedok aj Jozef D., ktorý je obvinený v kauze Technopol Servis. Rovnako niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a súčasný prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.



L. Tandlich: Ruskovej výpoveď je zjavne účelová v snahe prekryť trestnú činnosť


Výpoveď Viery Ruskovej v kauze televíznych zmeniek je zjavne účelová a jej snahou je prekryť trestnú činnosť obžalovaného Pavla R. Tvrdí to vedúca právneho oddelenia TV Markíza Lucia Tandlich na margo svedeckej výpovede jeho exmanželky. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedá po Ruskovej svedok Jozef D., ktorý je obvineným v kauze Technopol Servis.

Tandlich tiež pripomenula vyjadrenia obžalovaného Pavla R. v čase, keď boli zmenky v civilnom konaní na Okresnom súde Bratislava V. Vtedy povedal, že Rusková o zmenkách nemala konkrétne vedomosti. Tandlich preto poukázala na rozpor s výpoveďou Ruskovej, že o ich existencii vedela a boli podpísané začiatkom leta v roku 2000.

Po prestávke vypovedá pred senátom Jozef D. Odpovedal záporne na otázky prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu, či zabezpečoval druhému obžalovanému Marianovi K. starú tlačiareň, papier, pero alebo atrament. Priblížil tiež, že Mariana K. považuje za svojho priateľa, Pavla R. videl raz v živote. Počas kladenia otázok Šanta opakovane upozorňuje Jozefa D., aby odpovedal priamo a nerobil zo senátu a prítomných „blbcov“.

V bratislavskom Ústave na výkon väzby (ÚVV) pokračovalo pojednávanie vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Na snímke Jozef D. prichádza na hlavné pojednávanie 17. októbra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Jozef D. popiera falšovanie zmeniek, P. Tótha sa pýtal na Kuciakovu vraždu


Jozef D. odmieta, že by pomáhal pri falšovaní sporných televíznych zmeniek. Označil to za nezmysel. Počas svedeckej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo štvrtok poprel, že by pre Mariana K., ktorý je v prípade obžalovaný, zháňal starú tlačiareň, atrament, papier a pero na výrobu falšovaných zmeniek.

Vo výpovedi sa vyjadril aj k svojmu stretnutiu s bývalým exsiskárom a novinárom Petrom Tóthom okolo vraždy novinára Jána Kuciaka. „Chcel som vedieť, čo je pravdy na tom, že je Maroš (jedna z prezývok Mariana K. - pozn. red.) zapletený v súvislosti s vraždou Kuciaka,“ povedal Jozef D. na margo dôvodu, prečo sa stretol s Tóthom v septembri 2018. Na túto otázku mu mal dať Tóth, ktorý v súčasnosti proti Marianovi K. svedčí, zmätočné odpovede.

Jozef D. tiež uviedol, že na základe Tóthovho pokynu odovzdal ešte v lete 2018 Alene Zs. škatuľu s papiermi od Mariana K. Čo v nej bolo, nevie. Alenu Zs. zadržali v septembri 2018 pre objednávku Kuciakovej vraždy.

Vzťah k Marianovi K. označil Jozef D. za priateľský odvtedy, ako mu mal pomôcť v kauze pezinskej skládky. Jozef D. vysvetľoval, že mu chceli úradníci doručiť akúsi zásielku, načo mu Marian K. navrhol riešenie. „Prepíš to na mňa, mňa určite nezavrú,“ priblížil.

Po jeho svedeckej výpovedi obžalovaný Pavol R. vyhlásil, že by boli s Marianom K. hlúpi, keby sa spoliehali na falšovanie Jozefa D. Vedúca právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich výpoveď svedka spochybnila vzhľadom na to, že figuruje s Marianom K. vo viacerých kauzách. V kauze Technopol Servis, kde je Jozef D. obvinený, ho zastupuje Michal Mandzák, jeden z advokátov Mariana K.

J. Kováčik o zmenkách nevedel, Pavol R. mu však hovoril o E. Valkovi


Niekdajší majiteľ produkčného domu Forza a jeden z akcionárov Markízy Ján Kováčik nevedel o sporných zmenkách, keď vstupoval do televízie. Uviedol to počas svojej svedeckej výpovede pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti.

Pri rokovaniach s Pavlom R. o vstupe do Markízy sa mal Kováčik spýtať na možné záväzky. Mal mu vtedy odpovedať, že podpisoval „niečo“ s nebohým advokátom Ernestom Valkom. Ten je podľa výpovedí obžalovaných Mariana K. a Pavlom. R iniciátorom nápadu vyriešiť spor s Gamatexom Mariana K. a Štefana A. zmenkami na 500 miliónov slovenských korún.

Ján Kováčik mal v čase od vzniku kauzy Gamatex a obsadenia budovy TV Markíza poverenie od Pavla R. a americkej CME rokovať s Marianom K. a Štefanom A., ktorí Gamatex vlastnili. V rámci týchto rokovaní vznikla zmluva na 80 miliónov korún, ktorá mala podľa Kováčika a zástupcov poškodenej Markízy spor urovnať.

Obžalovaný Pavol R. však tvrdí, že táto suma bol malá, a preto sa dodatočne podpisovali sporné zmenky. „Keby som vedel o zmenkách na 500 miliónov korún, tak by som nikdy zmluvu nemohol podpísať,“ skonštatoval Kováčik.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa pýtal, do akej najvyššej sumy sa v rokovaniach s Gamatexom Kováčik dostal. Najviac to malo podľa neho byť 150 miliónov korún, nakoniec sa dostali na spomínaných 80 miliónov.

Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.