Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

V období letných prázdnin je zvýšené riziko vzniku požiarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimir Benko/MV SR

Najčastejšou príčinou vzniku požiarov je podľa hasičov nedbalosť a neopatrnosť.

Bratislava 1. júla (TASR) - Pre horúce a suché mesiace júl a august je charakteristické zvýšené riziko vzniku požiarov, upozorňujú hasiči. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) eviduje v období letných prázdnin nadpriemerné množstvo zásahov pri požiaroch. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

V júli a auguste 2018 hasiči zasahovali pri 1609 požiaroch, čo bolo o vyše 100 požiarov viac v porovnaní s minuloročným priemerom. Počas letných prázdnin 2018 požiare na Slovensku zapríčinili smrť troch osôb a zranenie utrpelo 26 ľudí. Niekoľkonásobne vyšší počet obetí si požiare v rovnakom období vyžiadali v Českej republike, kde v júli a auguste pri nich zomrelo 14 ľudí a zranenie utrpelo 261. Ešte viac obetí požiarov vykazujú štatistiky v rokoch 2017 a 2016.

Z celkového počtu požiarov na Slovensku počas letných prázdnin 2018 sa až tri štvrtiny rozhoreli v prírodnom prostredí. Zo štatistík tiež vyplýva, že pre mesiac júl je charakteristické zvýšené množstvo požiarov poľnohospodárskych strojov. V júli 2018 sa vyskytlo 18 takýchto prípadov.

Najčastejšou príčinou vzniku požiarov je podľa hasičov nedbalosť a neopatrnosť. "Jediná iskra z neopatrného zakladania ohniska, z cigarety, poľnohospodárskeho stroja či nevhodne zaparkovaného vozidla môže viesť k zbytočným stratám na životoch, zdraví, majetku alebo k ničeniu prírody," konštatujú. Škody pri požiaroch dosiahli minulý rok 3,9 milióna eur.

Zástupcovia HaZZ vyzývajú občanov aj právnické osoby, aby dodržiavali povinnosti a zákazy, ktoré im vyplývajú zo zákona o ochrane pred požiarmi. Pre porušenie tohto zákona môže občan dostať pokutu do výšky 331 eur a právnická osoba či podnikateľ až 16.596 eur.

Zakázané je najmä fajčiť alebo používať otvorený plameň napríklad zo zápaliek, zapaľovačov a varičov na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru či vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov. Tiež zakladať oheň na miestach, kde môže dôjsť k vzniku požiaru alebo k jeho rozšíreniu a v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve.

Pri podozrení, že niekde vznikol požiar, treba ihneď zavolať hasičov na tiesňových linkách 150 alebo 112.