Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V kauze Súmrak vedie generálna prokuratúra od januára trestné stíhanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obvineniu v kauze Súmrak pôvodne čelil okrem iných aj súčasný premiér Robert Fico a súčasný minister obrany Robert Kaliňák (obaja Smer-SD).

Bratislava 31. januára (TASR) - V kauze Súmrak sa od 2. januára vedie trestné stíhanie. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Upozornili na to Aktuality.sk.

Hovorkyňa priblížila, že vyšetrovateľ najskôr doplnil dokazovanie po vydaní uznesenia generálneho prokurátora SR v zmysle paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorým zrušil uznesenie o vznesení obvinenia a začatí trestného stíhania pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

"Následne dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR preskúmal spisový materiál a dňa 18. 12. 2023 vydal vyšetrovateľovi pokyn na začatie trestného stíhania "vo veci"," dodala Tökölyová. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny 2. januára 2024 "a ďalej vo veci postupuje a vykonáva úkony podľa záväzného pokynu prokurátora".

Ako podotkla, v tomto štádiu konania sa k veci nie je možné bližšie vyjadriť, aby nedošlo k ohrozeniu vykonávaných úkonov trestného konania.

Obvineniu v kauze Súmrak pôvodne čelil okrem iných aj súčasný premiér Robert Fico a súčasný minister obrany Robert Kaliňák (obaja Smer-SD). GP SR im obvinenia v novembri 2022 zrušila z dôvodu zistených porušení viacerých ustanovení Trestného poriadku a zákona.