Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V kauze straty petičných hárkov padlo ďalšie trestné oznámenie

Budova Generálnej prokuratúry Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislavskému magistrátu chýba 3039 z 8018 hárkov z petície za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorá bola odovzdaná v podateľni magistrátu koncom júna.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Starostovia Vajnôr a Lamača Ján Mrva a Peter Šramko, zodpovední za petíciu Bratislava bez hazardných hier, dnes v súvislosti so zmiznutím časti petičných hárkov podali v podateľni Generálnej prokuratúry SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Týka sa podozrenia z trestných činov krádeže, zneužitia právomocí verejného činiteľa, marenia úlohy verejných činiteľov, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Na dnešnom brífingu vysvetlili, že tak chcú dať jasne najavo, že k strate petičných hárkov nedošlo pred ich podaním na magistrát na konci júna. Reagujú tým aj na trestné oznámenie, ktoré v piatok (19.8.) podal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. "V trestnom oznámení pána primátora sa uvádza, že mohlo dôjsť k strate, odcudzeniu, ale aj nedodaniu petičných hárkov. My sme ich však dodali," upozornil Mrva. "Tesne pred odovzdaním v podateľni sme si skontrolovali škatule, sme si istí, že petičné hárky sme odovzdali v takom počte, ako sme uviedli v sprievodnom dokumente," doplnil Šramko. Osobne si nemyslí, že svojím podaním spomalia vyšetrovanie. "Vieme, že ak je aj viacero podaní v tej istej veci, bude to robiť jeden vyšetrovateľ. Spresnili sme trestné oznámenie," povedal.

Spolu s Mrvom chcú mať takisto jasnú odpoveď na otázku, či môže mesto pripraviť všeobecne záväzné nariadenie (VZN) aj na základe kópií petičných hárkov, ktoré sa stratili. "Aby sa mesto nedostalo do problémov, keďže predpokladáme, že Asociácia zábavy a hier bude prijímanie VZN napádať," ozrejmil Mrva. Pripomenul aj dnešné uznesenie bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorým poslanci vyzvali primátora Bratislavy, aby premiéra SR požiadal o to, aby bola v novele zákona o hazardných hrách zrušená potreba dodania petície s podpismi 30 percent dospelých obyvateľov obce či mesta.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa už vo veci zmiznutých petičných hárkov podal v piatok (19.8.) primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Ten zároveň dnes potvrdil, že mesto bude pokračovať v príprave VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave. Na bratislavskom magistráte pokračuje interná kontrola nakladania s podpisovými hárkami s cieľom skontrolovať celý proces manipulovania, a to od doručenia hárkov do podateľne až do času ich fyzickej kontroly na oddelení petícií a sťažností. To isté má teraz zdokumentovať aj petičný výbor, ktorému predsedá samotný primátor. Kontroluje sa aj spracovanie osobných údajov na petičných hárkoch, spustenie kontroly oznámil Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.

Bratislavskému magistrátu chýba 3039 z 8018 hárkov z petície za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorá bola odovzdaná v podateľni magistrátu koncom júna. Vo štvrtok (18.8.) to potvrdil primátor Nesrovnal, no zmiznutie hárkov z magistrátu vysvetliť nevedel. Petíciu svojím podpisom pritom podporilo celkovo 136.139 Bratislavčanov.

Petíciu za zákaz hazardu v Bratislave spustil minulý rok v máji primátor Bratislavy a starostovia jej mestských častí. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru.