Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

V kampani pripomína rezort zdravotníctva ženám, aby išli na mamografiu

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská počas predstavenia špeciálneho produktu v rámci kampane na prevenciu boja proti rakovine prsníka v Bratislave 24. septembra 2019. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Potrebu prevencie zdôrazňuje aj kampaň v spolupráci s istou maloobchodnou spoločnosťou. Instantná hrášková polievka v špeciálnom obale má ženám pripomenúť, aby sa dali vyšetriť.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Mamografia dokáže zachytiť nádor menší ako hrášok v čase, keď ešte nie je ani hmatateľný. V takomto štádiu je ešte rakovina liečiteľná, pacientkam sa dá pomôcť. Na potrebu prevencie rakoviny prsníka upozorňuje nová kampaň Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Až 300 žien na Slovensku zbytočne zomiera, pretože nechodia na preventívne vyšetrenia," upozorňuje ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Momentálne je na Slovensku desať mamografických centier, cieľom je podľa Kalavskej otvoriť do konca roka ďalších asi 25 až 30 stredísk.



Potrebu prevencie zdôrazňuje aj kampaň v spolupráci s istou maloobchodnou spoločnosťou. Instantná hrášková polievka v špeciálnom obale má ženám pripomenúť, aby sa dali vyšetriť.

V rámci celonárodného skríningu budú ženám nad 50 rokov posielané domov pozývacie listy, ktoré zároveň slúžia ako výmenné lístky. Súčasťou bude aj zoznam mamografických pracovísk. "Ministerstvo garantuje, že tieto pracoviská sú preverené," hovorí Kalavská. Pacientky tam môžu na jednom mieste absolvovať mamografiu a v prípade potreby aj sonograf a biopsiu.

Aktivity MZ sú súčasťou Roka prevencie, v rámci ktorého rezort realizuje aj skríning rakoviny hrubého čreva. Nasledovať bude tiež výzva na prevenciu rakoviny krčka maternice.